26 ian. 2019 | 10:03

Mituri despre curățarea parbrizului de gheață: metodele pe care să le eviți iarna asta

ACTUALITATE
Mituri despre curățarea parbrizului de gheață: metodele pe care să le eviți iarna asta

Ploaia înghețată face viața grea oricărui șofer, dar și pietonilor. Există o serie de metode lăudate care promit că îți țin parbrizul lipsit de gheață, dar ele au fost testate și în condiții mai dure și s-au dovedit a fi simple mituri.

Gheața de pe geamurile mașinii este dificil de înlăturat mai ales după o ploaie înghețată și chiar dacă pornești motorul și instalația de încălzire, tot îți trebuie cel puțin 20 de minute ca să cureți, cât de cât, parbrizul și geamurile laterale din față.

Pe internet, citești despre tot felul de metode „minune” care promit să țină gheața la distanță, dar au fost testate în Canada, unde ploile înghețate sunt o normalitate în fiecare iarnă, dar care și acolo dau mari bătăi de cap.

Apă cu oțet

Se zice că dacă stropești geamurile mașinii seara cu oțet diluat cu apă, dimineața le vei găsi curate, neatinse de îngheț. Nimic mai fals pentru cine a testat metoda într-un mediu cu ierni mai dure decât în România.

Aparent, metoda e simplă și ieftină. Îți trebuie doar o sticlă prevăzută cu pompă de stropire, apă și oțet. Se zice că, pentru a funcționa, trebuie să umpli sticla două treimi cu oțet și o treime cu apă. Agiți puțin conținutul ca să se amestece lichidele bine, apoi pulverizezi pe geamuri.

Condițiile de mediu sunt extrem de importante pentru că s-a observat cât de ineficientă este metoda, chiar dacă nu sunt temperaturi de Polul Nord. Și apa și oțetul riscă să se evapore peste noapte, iar ce rămâne este un strat stresant de gheață.

Alcoolul contra înghețului, la fel de ineficient

Ți se mai spune că poți să pulverizezi pe geamuri cu alcool medicinal diluat foarte puțin cu apă (sau doar alcool simplu).

Chiar dacă folosești 99% alcool și restul apă, tot n-o să ai un parbriz lipsit de gheață. Încearcă să acoperi geamurile de seara cu alcool și n-ai să observi aproape nicio diferență. Alcoolul nu îngheață decât la temperaturi incredibile sub 0 grade Celsius, dar se evaporă, chiar foarte rapid, iar ce rămâne, se transformă iar în gheață.

Prosop îmbibat în apă cu sare

O altă metodă „tradițională” mai este acoperirea parbrizului cu un prosop îmbibat cu apă și sare. În vasul cu apă în care scufunzi prosopul ar trebui să adaugi cel puțin o jumătate de cană (medie) de sare. Acoperi apoi parbrizul cu acel prosop și te aștepți să se întâmple minunea peste noapte.

Metoda a fost testată și, surpriză, funcționează, într-o oarecare măsură, dar mai e o problemă: vei găsi prosopul înghețat bocnă, extrem de bine lipit de geam. În cele din urmă, vei reuși să-și dezlipești, dar vor rămâne zeci de scame înghețate pe parbriz.

Există vreo soluție? Nu prea. Poți doar să încerci cu acele substanțe pentru dezghețat parbrizul, dar nu se garantează succesul nici în cazul lor. Tot racleta pentru gheață este „sfântă”.