Cum vrea OLX să-ți vândă mașini SH din Germania care să nu fie țeapă

Cum vrea OLX să-ți vândă mașini SH din Germania care să nu fie țeapă
Sursa foto: Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

Mașini second hand din Germania există deja pe OLX. Doar că acum vine partea mai bună: compania vrea să le facă ceva mai de încredere. Astfel, a făcut o achiziție importantă, care se va materializa în mai multe piețe din Europa.

Grupul OLX a investit 400 de milioane de dolari în Frontier Car Group (FCG), o companie din Germania în care a mai băgat bani și în trecut. Astfel, devine cel mai mare acționar și, implicit, cel care dictează cum vor merge lucrurile de acum înainte.

Ce ar trebui să te intereseze pe tine e strategia FCG. E un startup german care a construit o afacere din achiziția și revânzarea mașinilor vechi. Odată cumpărate mașinile la mâna a doua, sunt verificate și revândute într-o rețea de dealeri pe care FCG îi are. Astfel, OLX ajunge să controleze acest sistem.

Înainte de preluarea FCG acum, OLX a investit 89 de milioane de dolari în 2018. Iar acest startup a fost fondat în 2016.

Ce poate folosi OLX din această preluare

Ce a vrut să preia OLX a fost strategia prin care acest startup s-a remarcat. Astfel, ea poate fi rezumată în trei pași. În primă fază, proprietarul mașinii primește o ofertă online de la FCG. Compania folosește un instrument digital pentru oferte. Dacă vânzătorul acceptă, rezervă o inspecție a mașinii la un centru FCG.

Sunt 126 de puncte pe care o mașină trebuie să-i respecte. Vine o ultimă ofertă și, eventual, finalizarea achiziției. Mașina este verificată tehnic și legal. Urmează faza în care FCG scoate mașina la vânzare.

În rețeaua de dealeri a acestui startup preluat de OLX automobilul respectiv e scos la licitație. La final, mașina ajunge la un cumpărător final care știe că-i în regulă tehnic și legal. Sau nu-i în regulă, dar știe de la început ce cumpără. Ideea e transparentizarea procesului, în timp ce vânzătorii de pe OLX de-acum pot fi înșelători.

Va mai dura ceva până vom vedea o implementare a startup-ului preluat de OLX în România, dar poți intui o direcție în care se duce piața. Totodată, mașinile ar putea ajunge și pe site-ul cu anunțuri, independent de rețeaua de dealeri.

Sursa: StartupCafe
Etichete: