Cum vezi aplicațiile care au acces la cameră în Windows 10 și le dezactivezi

Cum vezi aplicațiile care au acces la cameră în Windows 10 și le dezactivezi

Windows 10 vine cu un mecanism mult mai sigur pentru a bloca accesul anumitor programe la camera ta web. Trebuie doar să înveți să-l folosești.

În cazul în care ți-ai făcut un obicei din a bloca vizibilitatea camerei de la laptop cu o bucată de scotch negru sau altă improvizație primitivă, ar fi bine să știi că Windows 10 include o funcție nativă surprinzător de sigură în același scop. În plus, orice notebook recent include un led de activitate pentru cameră care te ajută să vezi dacă vreun program de pe sistem ți-o utilizează.

Problema este derivată din faptul că, până și atunci când ești convins că un program îți accesează fluxul video de la webcam, nu e evident care este acela, dacă nu ai o fereastră în prim plan care să ilustreze acest fapt. În cea mai nouă versiune de Windows 10 (May 2019), există însă un sistem foarte simplu prin care poți vedea toate aplicațiile care au încercat în trecut să-ți acceseze camera și care au acces în prezent la această funcție de sistem.

Este suficient să ajungi în fereastrea de mai sus și să începi să bifezi sau să debifezi programele pe care ți le dorești să le vezi conectate la camera ta. În acest scop, faci click pe Start, intri la Settings (Setări) prin intermediul roții dințate din partea stângă și, în noua fereastră, deschizi secțiunea Privacy (Intimitate). Acolo, în partea stângă, vei avea o secțiune intitulată Camera. Fă click pe ea.

Fă scroll în fereastra respectivă pentru a vedea programele instalate pe sistem care au încercat să-ți acceseze camera. Unele vor avea în dreptul lor Off, pentru că nu ți-o pot folosi în prezent. Celelalte vor avea On. Dacă există un program care îți folosește camera în acest moment, vei vedea mesajul ”Currently în use” scris cu roșu dedesubt.

Această secțiune trebuie accesată și ca o soluție de diagnosticare în cazul în care o aplicație legitimă, precum Skype, nu-ți vede camera web din sistem. În acel caz, este posibil ca accesul să fi fost dezactivat implicit. Ca o soluție radicală, din aceeași fereastră, poți tăia accesul către camera web complet prin bifa din partea de sus, din dreptul secțiunii ”Allow apps to access your camera” (Permite aplicațiilor să-ți acceseze camera).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: