Cum ți-au schimbat Facebook și alte rețele sociale viața fără să recunoști

Cum ți-au schimbat Facebook și alte rețele sociale viața fără să recunoști

Oamenii de știință au descoperit că există o legătură între utilizarea de social media și apariția depresiei și a senzației de singurătate. Ce alte efecte adverse mai pot avea rețelele sociale asupra ta?

O echipă de cercetători de la University of Pennsylvania a realizat un studiu în cadrul căruia a analizat modul în care felul în care Facebook, Instagram și Snapchat îți pot afecta bunăstarea. Echipa a fost condusă de psihologul Melissa G. Hunt. Alături de experți, Hunt a monitorizat consumul de social media al unui grup format din 143 de voluntari cu telefoane iPhone.

Ce explicații au specialiștii când vine vorba de Facebook

În prima etapă a studiului, participanții au completat un chestionar și au primit ca sarcină să efectueze un screenshot la ecranul bateriei de la iPhone. Iar în ce-a de-a doua etapă participanții au avut voie să petreacă doar zece minute pe zi pe fiecare din cele trei aplicații mai sus menționate, cu mențiunea să facă screenshot-uri la ecranul bateriei după terminarea timpului alocat. Participanții au desfășurat aceeași activitate timp de trei săptămâni.

Ulterior, specialiștii au analizat starea participanților prin prisma mai multor măsurători, printre care singurătatea, depresia, anxietatea și FOMO (fear of missing out – teama de a rata ce fac prietenii tăi când tu nu ești cu ei).

Rezultatele au arătat că participanții care au folosit mai rar social media au avut parte de o scădere a nivelelor de singurătate și depresie. „Efectele aceste sunt în mod special mai pronunțate în cazul oamenilor care erau mai depresivi când a început studiul”, a explicat Hunt.

De asemenea, mai studii realizate anterior au ajuns la concluzia că social media contribuie la apariția stărilor de depresie și singurătate. Iar acest lucru se întâmplă atunci când începem să ne comparăm cu ceilalți. Așa că atunci când simți că ești copleșit de sentimente poate n-ar strica să iei o pauză de la rețelele sociale.

Citește și: