Cum știi dacă asculți muzică prea tare la căști și de ce trebuie să-ți pese

Cum știi dacă asculți muzică prea tare la căști și de ce trebuie să-ți pese

În urmă cu aproape zece ani, citeam în manualul unei perechi de căști Beats by Dr.Dre că ”Sănătatea urechilor tale este în mâinile tale”. Respectivul avertisment este cât se poate de relevant, dacă îți petreci majoritatea timpului ascultând muzică la căști.

În cazul în care ești utilizator de iPhone și ți-ai instalat iOS 13, aplicația nativă Sănătate de pe smartphone-ul tău Apple îți atrage atenția asupra nivelului de zgomot la care ai fost expus, atât din mediul ambiant, cât și din câști. În mare, nu prea poți să faci mare lucru cu acele date, decât să le constați și să le ai în vedere ca avertisment.

Pentru a ajunge la datele care te interesează, intră în Sănătate și fă un tap pe Headphone Audio Level sau Niveluri Sunet Căști Audio, dacă ai interfața telefonului în limba română. Imediat după, ar trebui să te confrunți cu un ecran precum cel de mai jos. volum prea mare castiÎn teorie, acel instrument software a fost menit să funcționeze foarte bine cu căștile Apple AirPods, dar ai mari șanse să funcționeze foarte bine și în cazul modelelor de la alți producători, cum este cazul meu. Merge chiar și cu modele de căști cu fir. Pentru a facilita măsurarea nivelului audio la căști, Din Configurări, la Intimitate, fă un tap pe Sănătate și accesează secțiunea ”Niveluri sunet căști audio”. Bifează ambele opțiuni din acel meniu.

Dincolo de niște grafice într-un meniu, partea de sfaturi puse la dispoziție de aplicația Sănătate include timpi de audiție pe care ar trebui să-i respecți la anumite niveluri de zgomot, măsurate în decibeli. Ca idee, la 80db este ok să asculți muzică aproape 6 ore pe zi. La 90 decibeli, timpul scade până la 35 de minute pe zi. La 100 de decibeli, vorbim deja de riscuri reale după 3 minute și jumătate de audiție pe zi. La 110db ai 2 minute pe parcursul a șapte zile, iar la 120db, acel timp scade până la 14 secunde în 7 zile.

Cel mai probabil, în viitorul apropiat vom vedea o implementare similară și pe telefoanele cu Android, chiar dacă nu este foarte clar numărul de modele de căști cu care va fi compatibil algoritmul de monitorizare.

Citește și: