29 apr. 2019 | 13:15

Cum scanezi rețeaua locală și vezi dispozitivele conectate, de pe telefon

ACTUALITATE
Cum scanezi rețeaua locală și vezi dispozitivele conectate, de pe telefon

Rețelele wireless vin la pachet cu un volum semnificativ de confort și viteze din ce în ce mai mari. Din păcate, dacă nu le scanezi la intervale regulate, s-ar putea să includă musafiri nepoftiți.

Rețeaua locală din casă a ajuns să fie gazda unui număr din ce în ce mai mare de echipamente și dispozitive. Indiferent dacă vorbim de dispozitive conectate cu fir sau fără, lista include câteva smartphone-uri, câteva laptopuri, o consolă de gaming, unul sau două smart TV-uri, poate un Apple TV sau Chromecast și nu numai. O tabletă sau două s-ar putea să-și fi găsit loc în confortul căminului iar dacă ai îmbrățișat trendul caselor inteligente, poate ai și un hub de la Philips, Ikea sau orice alt brand din această clasă.

Complexitatea rețelei tale din casă contează însă mai puțin. Important este să ai un sistem eficient prin care să o scanezi. O aplicație de telefon, care să te ajute să vezi rapid dacă nu cumva parola de la rețeaua ta wireless este prea simplă, te ajută enorm. Căutam de mult timp un astfel de instrument prietenos și tocmai am identificat unul cross-platform, care se poate instala gratuit atât pe iPhone, cât și pe Android.

Aplicația pe care o recomand de această dată este intitulată Fing și poate fi descărcată pe iPhone folosind acest link și pe Android, de la această adresă. Suportă crearea unui cont, dar acela nu este obligatoriu pentru a identifica intruși în rețeaua locală. În plus, pe lângă listarea echipamentelor din LAN, încearcă să identifice producătorul lor și categoria din care fac parte.

După cum se poate vedea în imaginea de mai jos, interfața este una cât se poate de simplă. La secțiunea Devices, poți  scana rețeaua locală folosind butonul refresh din stânga sus. La Network, poți tasta un IP din LAN pentru a vedea ce porturi are deschise. Unele dintre ele pot fi vulnerabile la atacuri din afară și ar fi bine să le ai în vedere dacă întâmpini diferite probleme de performanță.cum scanezi rețeaua locala dispozitive porturi

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele