14 feb. 2019 | 15:15

Truc pentru memorie: cum să înveți lucruri noi în timp ce dormi

ACTUALITATE
Truc pentru memorie: cum să înveți lucruri noi în timp ce dormi

Poate că ai auzit și tu de oameni care ascultă înregistrări noaptea, când dorm, în speranța că vor învăța limbi noi sau că vor putea fi convinși să renunțe la un obicei prost. Se pare că acest obicei s-ar fi putut să fi fost unul cât se poate de util în vederea învățării.

În condițiile potrivite, creierul uman care doarme poate învăța elemente noi de vocabular. Un studiu realizat de oamenii de știință de la University of Bern din Elveția și publicat în jurnalul Current Biology arată că creierul uman poate absorbi informații noi în timpul somnului.

În cadrul studiului, participanții au ascultat înregistrări cu perechi de cuvinte în timpul somnului. Un cuvânt era inventat (de exemplu „tofer”), iar celălalt real (cum ar fi „casă”). Atunci când aceste perechi de cuvinte erau prezentate în cadrul unui anume impuls electric din creier, participanții erau capabili să răspundă la întrebări legate de cuvintele ascultate în somn chiar și după ce se trezeau.

De exemplu, participanții erau întrebați dacă un anume cuvânt fals ar putea încăpea într-o cutie de pantofi. Astfel, cuvântul „tofer” (care fusese pus în pereche cu „casă”) nu încăpea, pe când cuvântul „aryl” (care fusese pus în pereche cu „dop”) încăpea. Scanările creierelor participanților au dezvăluit o activitate neurologică similară cu a unui om care a învățat un cuvânt nou de vocabular.

„Ceea ce am descoperit în studiul nostru este că creierul care doarme poate să codeze informații noi și să le stocheze pe termen lung”, a zis co-autorul studiului, Marc Züst. „Chiar mai mult, creierul care doarme este capabil să facă noi asocieri”.

Din păcate, această metodă nu a funcționat și în cazul învățării unei limbi noi. Dacă vrei să înveți o altă limbă, așadar, tot mai bine este să stai treaz. Chiar și așa, cercetarea arată că mintea umană are abilități pe care nici nu le putem imagina.