Cum poți fi furat la bancomat în România: Poliția explică schemele folosite de hoți
Retragerea banilor de la bancomat e o operațiune destul de simplă, însă vine și ea cu riscuri de care ești mai mult sau mai puțin conștient.
Furturile la bancomat sunt destul de comune, iar Poliția Română încearcă să vină în ajutor cu niște controale mai intense pentru a le face mai ușor de prevenit. Polițiștii au urmărit, în primul rând, să identifice eventualele vulnerabilități pe care un bancomat le poate avea. De asemenea, aceștia au verificat modul în care s-a efectual analiza de risc la securitate fizică, dar și felul în care băncile și firmele de securitate își fac treaba: își respectă sau nu acestea obligațiile legale?
Au descoperit mai multe nereguli. Poliția Română a constatat că unele bancomate au nevoie de remedieri ale deficiențelor. De exemplu, unul dintre ATM-uri nici nu a avut efectuată analiza de risc la securitate fizică.
Nici prestatorii serviciilor de securitate n-au trecut controlul cu brio. Unii dintre aceștia au depășit timpii prevăzuți de cadrul legal în ceea ce privește intervenția în zonele rurale. Acestora le-au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale.
Cum poți fi păcălit la bancomat
Una dintre modalitățile cele mai populare prin care îți poți pierde banii o reprezintă skimming-ul. Un dispozitiv instalat pe bancomat își copiază datele de pe banda magnetică a cardului iar acestea pot fi apoi folosite pentru inscripționarea unora noi, cu care se pot efectua operațiuni.
Un truc la fel de popular este și cel numit „bucla libaneză”. Acesta este tot un dispozitiv, montat la gura bancomatului, dar care îți blochează cardul în interior. Ulterior, cineva din apropiere se oferă să te ajute, îți află astfel codul PIN, și scoate apoi cardul din bancomat, pe care îl poate folosi în voie.
Poliția Română te încurajează să nu ai la vedere documente care conțin informații despre cardul tău. De asemenea, dacă ți se blochează cardul în bancomat, nu cere ajutorul nimănui și, sub nicio formă, nu comunica codul PIN.