14 feb. 2019 | 10:02

Cum ștergi aplicațiile de pe iPhone fără să pierzi datele, dacă le reinstalezi

ACTUALITATE
Cum ștergi aplicațiile de pe iPhone fără să pierzi datele, dacă le reinstalezi

La fel ca pe Android, când ai nevoie de spațiu pe iPhone, ai posibilitatea de a șterge câteva aplicații. În cazul în care plănuiești să le reinstalezi însă, îți poți păstra toate datele stocate în interiorul lor.

De la a doua versiune majoră de iOS care a existat pe primul iPhone, Apple ți-a permis să instalezi aplicații suplimentare din AppStore și, în caz de nevoie, să ștergi acele aplicații care te deranjează, de care te-ai săturat sau care ocupă prea mult spațiu. Ca referință, sistemul de operare preinstalat pe iPhone 2G nu includea suportul pentru aplicații terțe. Magazinul virtual a venit mai târziu.

Odată cu iOS 11 însă, Apple ți-a oferit semnificativ mai multă flexibilitate legată de interacțiunea cu aplicații terțe și native. Din păcate, particularitățile suplimentare au trecut neobservate în majoritatea cazurilor. Singurul lucru memorabil a fost că, la momentul respectiv, gigantul din Cupertino ți-a permit dezinstalarea aplicațiilor sale native, precum Stock, Notițe, Calendar, etc.

În mod tradițional, ca să ștergi o aplicație de pe iPhone, trebuie să ții degetul pe ea pentru câteva secunde. Aceea va începe să tremure și va avea un X în dreapta sus. Apeși pe respectivul X și ți se va cere confirmarea pentru a o șterge definitiv. O aplicație ștearsă poate fi oricând reinstalată din AppStore, indiferent dacă a fost creată de Apple sau de către un alt dezvoltator.

Dacă ștergi însă o aplicație doar pentru a o reinstala mai încolo, din lipsă de spațiu de exemplu, te vei bucura să afli că există posibilitatea ca toate datele stocate sau generate din interior să fie păstrate. În acest scop însă, programul cu pricina trebuie șters altfel. Astfel, vei păstra salvările la un joc sau datele de autentificare. În cazul WhatsApp, vei păstra toate conversațiile purtate.

Pentru a șterge o aplicație de pe iPhone fără să pierzi datele din interior, trebuie să intri în Settings sau Configurări la secțiunea General. Fă un tap pe stocare iPhone și așteaptă să se populeze lista cu programele instalate. Un pic mai jos în același ecran, fă un tap pe aplicația pe care o dorești ștearsă. Din noul ecran similar cu cel de mai jos, fă un tap pe Dezinstalați aplicația. Confirmă ștergerea programului.

Ca referință, icoana aferentă jocului sau utilitarului respectiv îți va rămâne pe ecranul principal al telefonului, dar va mai ocupa doar câțiva MB pe mobil, în funcție de datele de la interior. În cazul Assassin`s Creed Rebellion, am câștigat 559MB prin acest mecanism, fără a pierde salvările din joc. 
Cum ștergi aplicații de pe iPhone fără să pierzi date

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele