27 iul. 2019 | 13:41

Cum dezactivezi de pe telefon RO-ALERT, pe Digi RCS RDS, Orange sau Vodafone și de ce ai face asta

CHESTII
Cum dezactivezi de pe telefon RO-ALERT, pe Digi RCS RDS, Orange sau Vodafone și de ce ai face asta

Poate ai observat că autoritățile testează, în această perioadă, sistemul RO-ALERT. Adică îți trimit notificări ca și cum ar avea loc un eveniment major de care trebuie să știi pentru a lua măsurile necesare. Sistemul trimite notificări pe toate telefoanele, indiferent de operatorul mobil. Dar aceste notificări pot fi dezactivate.

A fost o săptămână în care sistemul RO-ALERT a făcut din nou teste pe toate telefoanele, indiferent de operatorul mobil și indiferent dacă telefoanele sunt sau nu de tip smartphone. N-aveai cum să ratezi testele pentru că telefonul scoate niște sunete alarmiste și vibrează, indiferent de setări.

Deocamdată, e perioadă de teste, așa că mesajul din notificare îți spune clar că nu e cazul să intri în panică sau să iei măsurile de autoprotecție. Numai că trimiterea acestor avertizări zilnic îi poate stresa pe utilizatori.

În cazul în care nu mai ai răbdare cu aceste teste RO-ALERT, le poți dezactiva. Deși nu este deloc indicat, poți face acest lucru în câțiva pași.

Cum dezactivezi RO-ALERT pe Digi RCS RDS, Orange sau Vodafone

 

Avertizările prin care e testat sistemul RO-ALERT sunt trimise, deopotrivă, atât pe telefoanele care folosesc Android, cât și pe iOS.

În cazul dispozitivelor cu Android, sunt câțiva pași de făcut. Trebuie să intri în meniu la Setări, apoi Notificări și, pe unele telefoane, îți poți selecta acolo de notificări vrei să primești și pe care le vrei pe „off”.

Cel mai probabil, vei găsi notificările de la RO-ALERT în categoria Alerte AMBER/AMBER alerts, Pericole extreme/Extreme threats, Pericole grave/Severe threats

Notificările pot fi dezactivate și telefoane echipate cu sistemul de operare iOS. În principiu, sunt cam aceiași pași, iar în final trebuie să ajungi să dezactivezi tot categoria Alertă AMBER/Amber Alerts, Alertă extremă/Extreme Alerts, Alertă severă/Severe alerts

De ce nu e indicat să-ți dezactivezi RO-ALERT

Intuind că mulți utilizatori vor dori să-și dezactiveze aceste notificări, autoritățile insistă că nu este deloc indicat acest lucru. Asta pentru că perioada de teste se va încheia curând.

Și, odată ce sistemul e pus pe picioare, vei primi notificări doar în caz de urgență. Și atunci cu siguranță vei vrea să fii avertizat.

„Perioada alocată testelor este până la data de 30 iulie, iar în cazul persistenței unor erori aceasta ar putea fi prelungită, urmând a comunica public intervalul alocat verificării Sistemului RO-ALERT. Suntem conștienți de disconfortul creat și ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri, însă derularea acestor teste este obligatorie având în vedere scopul pentru care a fost conceput Sistemul de avertizare RO-ALERT!”
Comunicat IGSU