Cum ascunzi litera unei partiții din Windows și la ce te-ar putea ajuta

Cum ascunzi litera unei partiții din Windows și la ce te-ar putea ajuta

Ca un hard disk sau SSD să poate fi utilizat în Windows trebuie să fie împărțit în formațiuni logice. Dacă ai mai multe partiții în Windows decât ți-ai dori, poți ascunde câteva dintre ele.

În momentul în care instalezi un sistem de operare Windows recent pe un hard disk sau ssd, respectivul SO își crează mai multe partiții. Pe lângă tradiționalul Local Disk C: pe care îl știi de la Windows 95, există cel puțin o partiție de recuperare sau una intitulată System Reserved. Acestea din urmă ocupă doar câteva sute de MB, deci nu te deranjează din acest motiv.

Din păcate, cum s-a întâmplat de mai multe ori în ultimii ani, Microsoft a dat-o de gard cu o actualizare de Windows 10. În urma unui update recent, o partiție System Reserved de câteva sute de MB a apărut în File Explorer fără niciun fel de intervenție din partea utilizatorului. În teorie, nu te-ar fi deranjat cu nimic. Din păcate, din cauza spațiului liber limitat de pe ea, ești bombardat constant cu notificări legate de acest detaliu.

O soluție ar implica să dezactivezi permanent notificările legate de spațiu liber. Pentru că partiția cu pricina nu te ajută însă la nimic, mai bine o ascunzi. Ca idee, poți ascunde și partiții cu date sensibile folosind același truc detaliat mai jos.

Fă click pe Start, scrie CMD și optează pentru primul rezultat pentru a deschide o fereastră de Command Prompt. A doua soluție implică să apeși pe Windows + R, să tastezi CMD și să confirmi inițierea comenzii cu tasta Enter. Odată ajuns în fereastra cu fundat negru, tastează ”diskpart” fără ghilimele și confirmă comanda cu Enter.

Comanda ”list volume” ar trebui să-ți afișeze toate partițiile vizibile și ascunse de pe sistem, cu litere și denumirea aferentă. Vezi care este volumul care te interesează. Cel mai probabil, va fi vorba de Volume 0 sau Volume 1. Tastează ”select volume 0”, unde 0 este numărul volumul pe care îl dorești ascunse. Pentru ca partiția dorită să dispară din Windows, tastează fără ghilimele ”remove letter D”, unde D este partiția pe care o ai în plus în Windows.