Cum arată a patra revoluție industrială pentru România: s-a ajuns la primul miliard de euro

Cum arată a patra revoluție industrială pentru România: s-a ajuns la primul miliard de euro
Sursa foto: andyburnfield / Flickr

Odată cu internetul și cu giganți online tot mai mari, specialiștii au numit perioada aceasta „a patra revoluție industrială”. Acum vedem ce înseamnă ea pentru România, cu investiții și cu startup-uri care au avut succes.

Skype, „minunea” din Estonia, a fost prima companie din Europa de Est care s-a alăturat giganților globali. A fost mai târziu cumpărată de Microsoft, unde e și acum. Lista a fost completată ulterior de Prezi, Telerik și Bitdefender. Înainte de aceasta, NetBeans a fost achiziționat de Netscape, iar RAV de Microsoft. În prezent, în afară de UiPath, Docplanner și alte câteva companii extrem de vizibile, observăm un nou val de companii cu ambiții la scară globală.

Deocamdată, la nivel local, nu există un cadru legislativ suficient de bun pentru investiții private, cum vezi în Statele Unite ale Americii.

Cu toate acestea, similar cu alte ecosisteme emergente, scenei tehnologiei din Europa Centrală și de Est îi lipsește expunerea internațională, iar aici intervine „Eastern Disruptors Report”. Acest raport îți arată peisajul de inovație și dezvoltare tech de-acum.

Primul an cu un miliard de euro investiții

În anul 2019, o sumă record de un miliard de euro a fost investită în startup-urile din Europa Centrală și de Est, ceea ce a dus la transformări neașteptate în regiune. În acest moment, unicornii Europa Centrală și de Est valorează împreună peste 30 de miliarde de euro, cei mai mult finanțați fiind din Estonia, Polonia și România.

În peisajul românesc, UiPath este lider în topurile de investiție, cu 97% din suma investițiilor tehnologice românești primite în 2019. Compania e urmată de companii ca Elrond, TypingDNA, FintechOS și Happy Recruiter.

Raportul „Eastern Disruptors Report” este realizat de How to Web, conferință de tehnologie și inovație. Unul dintre obiectivele acestuia e să documenteze direcțiile de creștere și provocările pe care fondatorii din Europa Centrală și de Est le întâmpină în primele etape ale inițiativelor lor.

Etichete: