20 oct. 2019 | 14:16

Cum a ajuns Facebook, prin moneda Libra, să inspire China pentru dominație monetară

ACTUALITATE
Cum a ajuns Facebook, prin moneda Libra, să inspire China pentru dominație monetară

Facebook anunța recent că își face propria monedă virtuală – Libra. Nu e clar dacă va reuși sau nu, din moment ce ideea e criticată din mai multe părți. Dar până să se bucure Mark Zuckerberg, în cazul în care demersul va avea succes, există o țară care s-ar putea să se inspire din planul Facebook și chiar să aibă succes. E vorba de China.

China are planuri și ambiții mari legate de digitalizare, indiferent de domeniu. Are câteva sectoare care excelează la capitolul inovație, dar nu prea reușește să câștige încrederea Occidentului. Iar motivele pentru care nu e mereu privită cu ochi buni sunt dintre cele mai diverse și, în mare parte, extrem de pertinente.

Dacă în afara granițelor nu reușește mereu să dețină controlul pe care și l-ar dori, în țară lucrurile merg altfel. Guvernul de la Beijing știe tot ce mișcă în fiecare colț al statului. Și vrea să ducă această supraveghere la alt nivel.

Se vorbește de multă vreme în China de înlocuirea numerarului cu o monedă virtuală. O idee pe care Mark Zuckerberg se chinuie în această perioadă să o pună în practică, dar pe care Beijingul s-ar putea să o ducă la capăt mult mai repede decât șeful Facebook.

S-au ridicat multe sprâncene în rândul organismelor de reglementare la inițiativa lui Zuckerberg. Dar China poate să facă ce vrea.

China se uită atent la Libra celor de la Facebook

Ar trebui să știi încă de la început că ambițiile Chinei sunt mult mai mari decât cele avute de inventatorii Bitcoin sau cei ai altor criptomonede. Acele instrumente financiare erau văzute drept o evadare din sistemul controlat de bănci și guverne.

Pe când Beijingul vrea să construiască totul pe structură guvernamentală. Pentru că ăsta e și obiectivul final: control total asupra finanțelor cetățenilor, și așa monitorizați video la fiecare pas și supuși unei cenzuri pe internet.

O monedă virtuală a Chinei, care să aibă sprijin guvernamental, îi va ajuta pe oficialii de la Beijing să știe mult mai multe despre cum, unde și când își cheltuiesc banii. Sigur, ideea e vândută drept una cu ajutorul căreia elimini infracțiunile economice precum evaziunea fiscală sau tranzacțiile ilegale. Dar nu trebuie să fii naiv să crezi că doar ăsta-i scopul.

În mod ironic, intenționat sau nu, China își vinde ideea cu un oximoron. Zice că ar fi vorba de „anonimat controlat”.

„Atât timp cât nu comiți infracțiuni, dar totuși vrei să faci tranzacții despre care nu vrei să știe lumea, noi te asigurăm că totul rămâne confidențial”, spunea un oficial chinez de la Banca Centrală a Chinei.

Facebook se poate împiedica pe drum cu Libra, dar China nu

În acest moment, cei de la Facebook încă încearcă să-și convingă partenerii să-i susțină demersul.

Zuckerberg lucrează cu companii mari precum PayPal, Visa, Vodafone, Uber sau Spotify. Fiecare trebuie să contribuie cu sume mari de bani, de ordinul milioanelor de dolari, pentru ca sistemul să fie pus pe picioare. Facebook și-ar dori ca moneda sa virtuală să fie lansată chiar anul viitor și să poti achiziționa cu Libra diverse produse sau servicii, dar și să transferi bani dincolo de granițe, fără comisioane, inclusiv prin intermediul aplicațiilor din curtea companiei americani: WhatsApp și Instagram.

Planurile Facebook sunt mărețe cu Libra, dar au apărut o serie de critici și câțiva parteneri au început să devină sceptici. Nu e clar cum va trece Libra de organismele de reglementare. Zuckerberg se duce chiar săptămâna viitoare la tribuna Capitol Hill, Congresul american, pentru a da detalii.

Dar pentru Beijing, Libra înseamnă că procesul de digitalizare al monedei chineze trebuie să fie grăbit. China a interzis platformele Facebook în interiorul granițelor, dar dacă planurile cu Libra reușesc, atunci fenomenul ar putea deveni global.

Pentru China, acest lucru ar însemna că-și poate pierde, la un moment dat, suveranitatea monetară. Și atunci caută să se impună prima. Nu se știe foarte clar când ar putea fi dus la capăt demersul Beijingului. Totul s-ar putea face cu pași mici, prin înlocuirea doar anumitor paliere din numerarul aflat în circulație.

Ideea Chinei nu e chiar nouă, dar are cel mai mare ecou, ținând cont că vorbim de a doua economie a lumii. Și băncile centrale din Marea Britanie, Singapore și Canada derulează diverse experimente pentru a vedea cam cum ar putea fi înlocuite monedele naționale clasice cu unele digitale.

Un oficial al Băncii Centrale Europene chiar recunoștea, recent, că planurile Facebook privind Libra reprezintă un apel de trezire pentru sistemul bancar clasic.