Creatorul serialului Chernobyl, exasperat de ce fac turiștii la locul catastrofei
Serialul HBO Chernobyl a devenit foarte popular, iar asta a dus ca turismul din zona să crească. Totuși, creatorul serialului nu e fericit.
Serialul creat de Craig Mazin a devenit extrem de popular și cel mai bine cotat pe IMDb într-un timp foarte scurt. Asta a dus la creșterea turismului din zona dezastrului nuclear din Ucraina cu 30-40%. Totuși, cei care merg să vadă orașul fantomă Prîpeat și centrala nucleară dezafectată nu par a fi interesați să înțeleagă ceea ce s-a întâmplat acolo, ci mai degrabă, vin acolo ca să facă poze pentru Instagram.
View this post on Instagram
Influencerii de pe Instagram dau năvală la Cernobîl ca să faca fotografii. Pentru fani, pentru faimă, nu contează. Ce contează este că sunt mai mulți interesați de like-uri, decât să trateze serios un dezastru nuclear.
Unele fotografii sunt nepotrivite, altele provocatoare, unele femei au pozat chiar în lenjerie intimă în orașul fantomă, locul unde au murit foarte mulți oameni și alții s-au îmbolnăvit din cauza expunerii la radiații.
View this post on Instagram
Chiar și creatorul serialului Chernobyl s-a declarat revoltat și le cere oamenilor mai multă decență și să dea dovadă de respect față de oamenii care și-au pierdut viața în acea tragedie.
„Este minunat că serialul Cernobîl a crescut valul de turiști în Zona de Excludere. Însă da, am văzut fotografiile care circulă pe rețelele de socializare. Dacă mergeți în vizită acolo, vă rog să țineți minte că la Cernobîl s-a petrecut o tragedie îngrozitoare. Comportați-vă cu respect față de toți cei care au avut de suferit și s-au sacrificat”, a scris scenaristul.
View this post on Instagram
Turiștii de la Cernobîl nu sunt singurii care nu înțeleg gravitatea tragediei care a avut loc. În 2014, o fată și-a făcut un selfie la Auschwitz și a stârnit un întreg scandal pe internet.
Cei de la Museul Auschwitz au fost nevoiți să scrie pe Twitter că ” atunci când vizitați muzeul amintiți-vă că vă aflați într-un loc unde au fost uciși peste 1 milion de persoane. Există locuri mai bune unde puteți învăța cum să vă balansați pe o bârnă de lemn decât în locul unde au fost torturați sute de mii de oameni”