29 iul. 2019 | 16:30

Cele mai frumoase 10 console de jocuri din istorie. Xbox și Playstation nu lipsesc

ACTUALITATE
Cele mai frumoase 10 console de jocuri din istorie. Xbox și Playstation nu lipsesc
The Guardian

Consolele de jocuri fac parte din viețile noastre de zeci de ani, unele performante, altele portabile, însă nu toate la fel de frumoase.

În toamna aceasta se va lansa o nouă consolă, Nintendo Switch Lite, iar în 2020 este foarte posibil să vedem următoarea generație de console de la Microsoft și de la Sony. Până atunci, ne uităm în trecut ca să vedem câteva dintre cele mai frumoase și atrăgătoare console de jocuri create vreodată.

Prima consolă de jocuri care trebuie menționată aici este Atari VCS/2600 (1977) deoarece este una dintre cele mai emblematice console create vreodată datorită utilizării lemnului. Consola are un look special și se integra excelent cu mobila din acea vreme. Atari vrea să reaprindă spiritul consolei printr-un nou dispozitiv Atari VCS (2019), o reinterpretare modernă a consolei de jocuri din 1977.

Sega Mark III (1985) este un gadget care zici că este scos din capodobera cinematografică „2001: A Space Odyssey”, a lui Stanley Kubrick. Consola Sega a fost lansată doar în Asia, însă design-ul retro-futurist a lăsat o impresie excelentă.

 

Lansat pentru a concura cu noua consolă Super Nintendo, designul consolei Sega Mega Drive (1988) a reflectat determinarea lui Sega de a capta adolescenții, ce nu erau impresionați de imaginea cuminte a lui Nintendo. Cadrul circular a fost proiectat astfel pentru a te duce cu gândul la insigna unei mașini sport, iar butonul de volum reamintea de estetica casetofoanelor.

Nintendo GameCube (2001) a avut un design nemaivăzut la vremea aceea și propunea un look pătrățos și colorat. Ashida Kenichiro a vrut să creeze un produs compact pentru a reflecta dimensiunea redusă a discurilor de jocuri folosite. În plus, această consolă compactă era ușor de transportat dintr-o cameră în alta.

Game Boy Micro (2005) este o consolă portabilă și minimalistă, de doar 10 centimetri, cu puține butoane și un ecran în mijloc. Consola a fost realizată din aluminiu, decizie luată de designerul Kenichi Sugino, pentru ca oamenii să fie atrași să o atingă.

PlayStation 3 Slim (2009) este o versiune mai minimalistă și mai atrăgătoare a originalului PS3, însă nu este la fel de mică și de ușoară ca PlayStation 2 Slim. Cu toate acestea, versiunea slim a PS3 este una dintre cele mai arătoase console de jocuri create de Sony.

Ken Kutaragi, fostul șef al Sony, a introdus PlayStation Portable ca fiind „walkman-ul secolului XXI”. Succesorul acestuia, PlayStation Vita (2011) a adus îmbunătățiri considerabile consolei portabile, adăugând un ecran frumos de cinci inci, butoane amplasate perfect. Margine era metalică și spatele glossy.

Noul Nintendo 3DS (2014) se remarcă printr-un design interesant, prin cele două ecrane și prin implementarea unui stylus. Butoanele colorate și moi la atingere funcționau perfect, iar cele două display-uri erau utile.

Nu putea lipsi din acest articol o consolă de la Microsoft. Originalul Xbox One nu era vreo minune din punct de vedere al design-ului și semăna cu un aparat video VCR din anii 80 sau 90. În schimb, Xbox One S (2016) este cu 40% mai mic și Microsoft a scăpat de negrul glossy pentru un alb mat cu accente negre. Probabil unul dintre cele mai arătoase gadgeturi realizate de compania lui Bill Gates.

Ultimul pe listă este NES Classic Mini (2016) este o versiune în miniatură a celebrului SNES, iar această consolă este aproape la fel de mare ca și controllerul cu care este vândut. Consola de jocuri are un look retro, iar atenția la detalii, de care au dat dovadă designerii, au făcut ca NES Classic Mini să se vândă foarte bine.