Cinci motive să nu-ți folosești smartphone-ul în preajma copilului
Majoritatea studiilor arată pericolele la care se expun copiii din cauza dependenței de tehnologie la o vârstă foarte fragedă. Se pare însă că și utilizarea smartphone-urilor de către părinți este distructivă pentru micuți.
Când sunt mici, copiii sunt mai activi ca niciodată, iar din punct de vedere informațional, asimilează tot ce se petrece în jurul lor. Din păcate, asta înseamnă și faptul că devin mai agresivi pentru că sunt neglijați de părinți. Când le dai atenție și le dedici timp, micuții sunt motivați, plini de viață, se încarcă cu energie. Dezvoltarea lor emoțională vine din petrecerea timpului cu părinții, iar faptul că au nevoie de interacțiune constantă nu este o manifestare de egoism, ci de normalitate.
Un părinte care își petrece timpul liber cu ochii în telefon privează copilul său de crearea unei relații sănătoase, a unei conexiuni. Copiii, pe lângă faptul că se simt neglijați, ajung să perceapă smartphone-ul ca pe o barieră în calea interacțiunii cu mama sau cu tata.
- Copiii părinților care stau tot timpul cu ochii în telefon sunt mai pesimiști și inflexibili. Studiul realizat de Developmental Science pe copii între 7 luni și 2 ani a scos la iveală că bebelușii devin nervoși sau distanți în momentul în care mama lor stă pe telefon.
- Copiii percep smartphone-urile ca pe un rival de atenție. Ajung să se simtă irelevanți în fața părinților și sunt devastați când pierd ”competiția” cu telefonul. Acestea gadgeturi te distrag într-o perioadă în care ar trebui să-ți înveți copilul un set de valori. Mai mult de jumătate dintre copii au afirmat că părinții lor stau prea mult pe telefon.
- Copiii nu se mai dezvoltă când părinții stau pe telefon, atât din punct de vedere emoțional, cât și social. Repercusiunile acestei situații se observă pe termne lung, iar implicațiile sunt grave. Un părinte distras, imprevizibil și de neîncredere crează traume în psihicul copilului.
- Utilizarea smartphone-ului de către părinți alimnează un cerc vicios distructiv. Copiii se simt neglijați și cer atenție. Părinții se enervează pentru că nu sunt lăsați să stea pe telefon și ajung să fie agresivi cu copii, gest care-i agită și mai multe pe micuți.
- Smartphone-urile transformă copiii în persoane triste, dezamăgite, lipsite de speranță. Aproximativ 1000 de copii între 4 și 18 ani au fost intervievați în legătură cu sentimentele pe care le aveau pentru că părinții lor stau pe telefon. Cei mai mulți au spus că sunt triști, nervoși și retrași în acele momente. Câțiva copii au recunoscut că au ascuns telefoanele copiilor sau le-au stricat.