Cum a devenit Cernobîl cea mai neașteptată destinație turistică
Succesul serialului Chernobyl realizat de HBO și inspirat de dezastrul nuclear din anul 1986 a transformat orașul Cernobîl într-o neașteptată destinație turistică.
Companiile turistice SoloEast Travel și Chernobylwel au spus că a avut loc o creștere de 30% în ceea ce privește cazările în zonă din mai și până acum, conform Washington Post. Oamenii care merg în Ucraina cu acest scop au voie să vadă orașul Pripyat și chiar centrala nucleară. Cu toate astea, o parte din zonele din jurul centralei au accesul interzis, din motive de siguranță.
Serialul Chernobyl se bazează, în cea mai mare parte, pe fapte reale. Totuși, există și câteva elemente fictive. Chiar și așa, serialul a fost lăudat pentru faptul că discută tot soiul de teme, cum ar fi amenințările politice și management-ul neglijent al armelor și chimicalelor. Există însă și o parte proastă a popularității serialului – un oraș cu o istorie atât de cruntă s-a transformat, parcă peste noapte, într-un parc de distracții.
O companie le permite turiștilor să conducă prin oraș într-un vehicul protejat și să descopere secretele și poveștile evenimentelor care s-au întâmplat. De asemenea, a lansat și magneți de frigider, înghețată radioactivă și aer îmbuteliat – lucruri pe care directorul de la SoloEast Tour, Sergii Ivanchuck le consideră „dezgustătoare și umilitoare” pentru oamenii care încă lucrează la Cernobîl sau care își vizitează casele abandonate.
Acum mulți ani, Cernobîl era o destinație turistică extrem de nișată și considerată extremă – este evident și de ce, din moment ce experții spun că zona va putea fi locuită în siguranță din nou abia peste 2.000 de ani de acum. Trebuia să fii puțin nebun să vrei să te duci acolo – asta până a apărut Chernobyl, iar interesul turistic s-a pogorât în zona confortabilă a mainstream-ului. „Erai foarte curajos dacă mergeai la Cernobîl în 2000”, a zis Ivanchuck. „Acum nu prea”.