Cele mai puternice state vor miliardele Facebook: cum le-ar putea obține?
Grupul celor mai dezvoltate state din lume (G7) a ajuns la o acord: să taxeze companiile mari din tehnologie, cum e Facebook. După ce Franța deja a făcut un demers în acest sens, alte țări ar putea face la fel. De ce abia acum?
În urma unor dezbateri destul de mari despre taxarea companiilor mari, miniștri de Finanțe din G7 au ajuns la un acord să discute despre asta. Vor să dezvolte pârghiile prin care să fie ținute sub control marile companii de tehnologie. Facebook și Apple sunt primele două care vin în minte.
Franța e statul care împinge cel mai mult în față această agendă. Mai ales după ce-a impus un sistem de taxare pentru Facebook. Ideea francezilor e că dacă un astfel de gigant digital face bani în țara lor, trebuie să plătească taxe. Asta chiar dacă o companie nu e oficial în Franța. Acum, acest stat vrea să obțină un sprijin mai mare în stabilirea unui nivel minim de taxare a companiilor.
Facebook, Apple și alți giganți din tehnologie n-au o legislație prin care să fie taxați
Guvernele din G7 sunt îngrijorate că reglementările fiscale sunt prea vechi. Astfel, au fost împinse la limită de apariţia Facebook, Apple, Google, Amazon și alții. Astfel de companii înregistrează profituri în state cu nivel scăzut de impozitare. Asta indiferent de sursa veniturilor lor.
Recent, guvernul de la Paris a decis să introducă un plan de impozitare pentru companii ca Facebook. Asta în ciuda avertismentului americanilor că n-ar fi indicat. Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, a avertizat că va porni o investigaţie care ar putea avea ca rezultat impunerea unor tarife comerciale.
„Franţa este o ţară suverană şi va continua să ia decizii ca o ţară suverană în toate problemele fiscale. Aşa că haideţi să lucrăm în G7 la problema majoră a taxării companiilor digitale, pentru că aceasta este cea mai bună cale de a rezolva această problemă.”
Bruno Le Maire, ministrul francez de Finanţe francez
Ce țări nu sunt încă 100% determinate să taxeze giganții digitali
Un acord al tuturor miniştrilor referitor la un nivel minim de taxare sau un interval de taxe va fi probabil dificil. Asta pentru că țări ca Marea Britanie și Canada nu se grăbesc să facă așa ceva. Ambele au interese comerciale. Marea Britanie, de exemplu, e un hub digital preferat de multe companii digitale. Cât ar câștiga din taxe probabil n-ar fi suficient față de cât ar câștiga prin prezența companiilor în țările lor.
O soluţie comună ar putea fi găsită mai uşor în rândul miniştrilor şi reprezentanţilor băncilor centrale. Aceștia sunt prezenţi la întâlnire în privinţa monedelor digitale. Chiar și în domeniul monedelor digitale, cum e Bitcoin, s-a băgat și Facebook prin moneda Libra. Anunțul gigantului american a fost însă întâmpinat cu numeroase avertismente din partea autorităţilor de reglementare, băncilor centrale şi guvernelor. Acestea insistă că trebuie respectate reglementările de prevenire a spălării banilor şi asigurată securitatea tranzacţiilor şi a datelor utilizatorilor.
Ce înseamnă Libra e că Facebook, de exemplu, ar avea o putere mai mare în zona controlată până acum de state: emiterea de monede. Sigur, e una digitală, dar în actuala economie de piață nu e o diferență prea mare. Moneda Facebook ar fi un stablecoin (criptomonedă cu valoare stabilă). E menită să aibă un preț stabil pentru a preveni discrepanțele și complicațiile datorate fluctuațiilor prețului în timpul unui proces de efectuare al unei plăți. Cel puțin vor fi evitate situațiile de fluctuație ca la Bitcoin.
„Aceşti giganţi digitali se transformă în state private – state asupra cărora cetăţenii nu au un control şi unde democfraţia nu îşi găseşte locul. Nu putem permite companiilor, care servesc interese private, să deţină toate atributele statelor suverane.”
Bruno Le Maire