Miturile false despre wellness în care e cazul să nu mai crezi
Poate că și tu ai un prieten care este convins că oțetul de mare este o soluție minune pentru un număr infinit de probleme, care urăște glutenul deși nu are vreo intoleranță, care e convins că cuptorul cu microunde este o cutie de radiații periculoase sau care jură că fără cristalele pe care le are în casă nu ar fi dus-o atât de bine. Sau poate că tu ești acel prieten.
Oricum ar fi, lumea wellness-ului are un număr nesfârșit de mituri. Acele mituri false trebuie demontate, pentru că altfel se răspândesc precum o boală în sistemul societății, transformând mult prea mulți oameni în experți medicali peste noapte, care sunt prea paranoici pentru binele lor. Cei de la Vice au realizat o listă cu toate acele mituri de wellness pe care le auzi peste tot, dar care nu au nicio bază științifică, ci din contra.
Sarea roz de Himalaya nu este net superioară celei albe
Mulți oameni sunt de părere că sarea de Himalaya are mai mulți nutrienți decât cea normală, doar că nu este așa. Deși sarea de Himalaya conține puțin mai multe minerale, cantitățile acestora sunt atât de mici încât nu pot oferi beneficii reale asupra sănătății.
Îndulcitorii naturali nu sunt mai buni decât zaharurile clasice
Îndulcitorii naturali, precum siropul de agave și zahărul de cocos nu sunt cu adevărat superiori zahărului alb rafinat. În realitate, toți îndulcitorii sunt cam la fel când vine vorba de calorii și nutrienți.
Antiperspirantele nu cauzează cancer de sân
Destul de mulți oameni cred în mitul care spune că aluminiul din antiperspirantele din comerț poate duce la cancer. Nu este cazul, din fericire – însă aluminiul îți poate păta hainele, ce-i drept.
Așa-numita apă alcalină e inutilă
Fenomenul alcalinizării corpului, în care oamenii beau apă alcalină sau consumă tot soiul de așa-zise alimente alcaline ar trebui să înceteze. Oamenii nu își pot schimba pH-ul natural al corpului prin ceea ce mănâncă și nici nu ar trebui să încerce.
Oțetul nu este un ingredient minune bun pentru orice
Oțetul nu este alimentul minune pe care îl laudă toată lumea – nu ajută la tratarea gastritei, nu poate trata acneea, nu are vreun beneficiu când ești răcit și nu este un șampon de încredere. În schimb, îl poți folosi liniștit în salate, acolo unde îi este locul.
Nu ai nevoie de cure de detoxifiere cu sucuri
Moda prin care oamenii caută să se detoxifieze cu sucuri nu este una sănătoasă. Corpul uman se detoxifiază de la natură prin intermediul ficatului și rinichilor, fără să aibă nevoie de ajutor din exterior.
Cărbunele activ te ajută doar dacă ești în camera de urgențe
Cărbunele activ este folosit în mâncare, în pastile și în cosmetice din ce în ce mai des. Doar că el nu te ajută cu adevărat să îți detoxifiezi sistemul digestiv și pielea, cum s-ar crede. El este folosit în camerele de urgență din spitale, când o persoană a ingerat o substanță periculoasă și are nevoie de ajutor din exterior pentru a o absorbi înainte de a fi prea târziu.
Pasta de dinți cu cărbune nu îți întărește dinții
Pastele de dinți cu cărbune câștigă teren, pe motiv că albesc și întăresc dinții. Adevărul e că, în loc să facă acest lucru, îți distrug încet și sigur smalțul dinților. Așa că, dacă asta îți dorești, le poți folosi liniștit în continuare.
Glutenul este ok pentru majoritatea oamenilor
Prea multe persoane sunt convinse că le va fi mai bine dacă renunță la alimentele cu gluten. În realitate, ar trebui să renunți la gluten doar dacă suferi de o boală anume – cum ar fi boala celiacă. Așadar, dacă nu ai acea boală și dacă nu ai simptome neplăcute (dureri de stomac, vomitat, diaree) după ce mănânci alimente cu gluten, nu ar trebui să urmezi această modă.
Mamele nu ar trebui să își mănânce placenta
Din ce în ce mai multe mame cred că este o idee bună să își mănânce placenta, pe motiv că ar avea efecte pozitive asupra depresiei, lactației și relației copil-mamă. Știința arată însă nu doar că acele efecte nu există, ci și că mâncarea placentei poate fi periculoasă pentru mame.
Microundele nu sunt chiar așa de speriat
Mitul pericolului cuptoarelor cu microunde este vechi, dar persistent. Cercetările arată însă că microundele nu pot duce la cancer și nici nu răpesc toți nutrienții utili din mâncarea ta, așa cum se spune.
Cristalele nu sunt atât de magice pe cât cred unii
Cristalele nu dețin puteri magice de tratare a stresului și de creștere a nivelului de energie. Efectele pozitive despre care vorbesc împătimiții de cristale se datorează exclusiv efectului placebo, oricât și-ar spune ei că nu e așa.