Cele mai complexe rețele de metrou din lume, cu care București nu poate concura

Cele mai complexe rețele de metrou din lume, cu care București nu poate concura

Metroul este un mijloc de transport extrem de eficient, însă cele mai complexe rețele de metrou din lume îți vor da cu siguranță bătăi de cap.

Dacă ți se pare dificil să te descurci prin rețeaua de metrou din București, îți sugerez să nu vizitezi vreunul dintre orașele astea fără să te gândești în prealabil la cum te vei deplasa în interiorul lor.

E adevărat, hărțile de la metrou sunt extrem de complicate și de multe ori ți-e greu să le înțelegi. Călătoria printr-un oraș aglomerat este și așa suficent de enervantă pentru a trebui să-ți mai bați capul și cu o hartă complicată a mijloacelor de transport.

De ce arată hărțile de la metrou așa

Evident, cele mai complexe rețele de metrou nu au arătat așa de la început. De fapt, prima dată când experții au desenat o hartă a unei rețele de metrou, au făcut-o diferit.

În 1908, se definitiva The London Underground și era nevoie de o hartă pe care călătorii să o poată urmări. Totuși, harta pe care au făcut-o, deși corectă din punct de vedere geografic, era extrem de complicată. Aceasta includea, pe lângă liniile de metrou, toate elementele geografice de la suprafață, precum râurile sau parcurile din oraș, explică Michael Bierut, grafician celebru.

Harta de atunci arăta așa:

Totul până când Harry Beck, un inginer proiectant, și-a dat seama că, în momentul în care călătorești cu metroul, nu te prea interesează de elementele de la suprafață. Astfel, de la o încurcătură de linii, harta a fost simplificată. Liniile de metrou nu mai urmăreau traseul exact, forma pe care o aveau pe sub pământ, ci au fost desenate în doar trei sensuri: vertical, orizontal sau la 45 de grade.

Pe de altă parte, au făcut în așa fel încât distanța dintre toate stațiile să fie aceeași, iar fiecare magistrală să aibă o culoare proprie.

Astfel, modelul lui Beck a devenit șablonul pentru toate hărțile de metrou pe care le vedem și astăzi, inclusiv în București.

Cele mai complexe rețele de metrou din lume

New York

cele mai complexe rețele de metrou New York

Tokyo

cele mai complexe rețele de metrou Tokyo

Londra

cele mai complexe rețele de metrou Londra

Paris

harta metrou Paris

Seoul

harta metrou Seoul

Madrid

harta metrou Metrou

Berlin

harta metrou Berlin

Moscova

harta metrou

Etichete: