LEGO susține că a găsit o alternativă la plastic, ca să nu mai polueze
Dacă nu facem eforturi semnificative să renunțăm la plastic și să reciclăm masiv, acest material va fi sfârșitul omenirii și cea mai importantă sursă de poluare. Din fericire, cel puțin LEGO are o soluție.
Piesele de jocuri LEGO reprezintă o sursă importantă de divertisment și relaxare pentru un număr foarte mare de copii și adulți. Din acest motiv, compania din spate, prin jucăriile cu pricina, este prezentă în majoritatea caselor din lume. Copiii petrec ore în șir cu acele piese pentru a-și dezvolta vederea în spațiu, logica și imaginația. Pentru că poți face atât de multe lucruri cu ele, unii copii realizează creații noi în permanență cu ajutorul lor.
Din păcate, cel puțin momentan, piesele LEGO sunt departe de a fi prietenoase cu mediul înconjurător. Creatorii lor speră însă să rezolve acest aspect important pe parcursul următorilor zece ani. La fel ca pungile ecologice de la supermarket, cărămăzile plasticoase nu vor mai fi realizate din plastic. În schimb, vor avea la bază o fibră sustenabilă creată din cânepă.
Jucăriile LEGO își au începutul în 1932, când fondatorul companiei, Ole Kirk Kristiansen, a început să creeze piese din lemn. Denumirea provine de la termenul Leg Godt, care se traduce simplu în ”joacă-te bine.”
În 1949, a început producția blocurilor plasticoase pe care le găsești în orice magazin de jucării din lume. La ora actuală, rata de producție este atât de mare încât aproximativ 60 de miliarde de piese LEGO ies pe ușa fabricii.
În ultimii ani, imaginea LEGO a avut de suferit din cauza utilizării în procesul de producție a unui material bazat pe petrol intitulat ABS. După numeroase proteste, producătorul a ajuns să caute o alternativă sustenabilă și a început deja experimentele cu noul material ecologic. Chiar și așa, testele la scară largă mai au de așteptat până peste aproximativ zece ani.
Cercetătorii au început să cocheteze cu cânepa, o variație de cannabis cu un nivel foarte redus de THC care este folosită în principal pentru fibre și semințe. Fibrele de cânepă pot fi transformate într-un material plastic biodegradabil. În continuare, plasticul folosit va avea în compoziție un anumit tip de celuloză, dar în loc să provină din petrol, își va avea bazele în compuși organici din cânepă, complet biodegradabili. Plasticul din cânepă a devenit foarte popular în ultimii ani, iar piesele de LEGO vor reprezenta cea mai interesantă implementare.