Povestea adolescentului care a creat la 15 ani cel mai bun test de diagnoză a cancerului
La doar 15 ani, Jack Andraka s-ar putea să fi făcut lumea un loc mai bun pentru noi toți. El a creat un test pentru diagnosticarea pancreatitei, o formă de cancer de pancreas.
În timp ce majoritatea adolescenților se concentrează pe rețele sociale, vloguri și petreceri, un tânăr de doar 15 ani încearcă să ajute bolnavii de cancer printr-un test mult mai eficient decât cele folosite în prezent. Prin efortul său, el s-a concentrat aproape exclusiv pe cancerul de pancreas, una dintre formele cu cea mai mică rată de supraviețuire.
Problema majoră cu pancreatita este derivată din faptul că, în formele sale incipiente, nu prezintă nicio simptomă, dar afectează aproximativ 8000 de oameni anual în Regatul Unit și 45.000 în Statele Unite ale Americii. Din cauza unor proceduri complicate de testare, până când cineva este diagnosticat cu cancer de pancreas, 4 din 5 cazuri nu mai sunt operabile.
În mod previzibil, o dramă a alimentat dorința lui Andraka de a ajuta bolnavii de cancer. Unchiul său a decedat din cauza acestei afecțiuni și a dorit să face ceva în legătură cu asta măcar pentru generațiile viitoare de bolnavi. În mod suspect însă, 197 de cercetători au negat viabilitatea cercetăroii adolescentului. Excepția a venit de la Universitatea de Medicină John Hopkins, unde un profesor de patologie și oncologie a fost alături de Andraka. Este vorba de Anirban Maitra.
Împreună, cei doi au aplicat rezultatele cercetării lui Andraka la realizarea unui stick de diagnostic pentru identificarea markerului de cancer pancreatic. Acel stick poate găsi în sânge sau urină, într-un timp foarte scurt, proteina mesotelină, specifică pancreatitei.
Acest nou test nu este însă doar o chestiune de ambiție pentru tânărul în vârstă de 15 ani. În mod real, este mult mai rapid și mai ieftin decât soluțiile actuale. Diagnosticul efectiv este servit de 168 de ori mai repede comparativ cu soluțiile tradiționale. În plus, este mult ieftin de produs. Mai trebuie să treacă printr-un proces elaborat de patentare și certificare până să fie disponibil la scară largă, dar nu ar trebui să mai dureze foarte mult.