29 sept. 2019 | 18:55

Cea mai mare curiozitate despre avioane: de ce aproape toate sunt albe?

TEHNOLOGIE
Cea mai mare curiozitate despre avioane: de ce aproape toate sunt albe?

Probabil că ai observat și tu că în afară de mici excepții culoarea predominantă a avioanelor comerciale este alb. Iată o listă cu câteva explicații pentru care avem avioane albe.

Vopseaua albă are un cost mult mai mic

Gândește-te că vopseaua de pe întregul fuzelaj și de pe restul componentelor al unui avion cântărește între 270 și 500 de kilograme, în funcție de mărimea aeronavei. În acest context, producătorii sunt tentați să folosească o vopsea mai ieftină.

De asemenea, vopseaua albă ar mai fi mult mai ușoară decât celelalte, iar companiile aeriene pun foarte mult preț pe acest aspect, care influențează în mod direct consumul de carburant.

Albul oferă o temperatură optimă

Cu siguranță știi că albul reflectă lumina, de aceea alegi să porți haine mai deschise la culoare vara, în loc de cele negre. Ei bine, se pare că același principiu se aplică și în cazul avioanelor.

„Principalul motiv pentru care avioanele sunt vopsite cu alb sau culori deschise este că reflectă lumina soarelui și micșorează riscul de supraîncălzire și eventualele daune provocate de radiația solară”, spune pentru Business Insider, John R. Hansman, profesor de aeronautică.

Avioanele albe sunt mult mai ușor de detectat

În cazul în care avionul se prăbușește în apă, vopseaua albă ajută echipele de salvare să identifice mai ușor aeronava din aer sau de pe apă. Același principiu se aplică și în cazul prăbușirii pe uscat, dar, în cele mai multe cazuri, rata de supraviețuire într-un accident aviatic este oricum infimă.

Păsările evită avioanele albe

Au existat câteva cazuri în care păsările au provocat avarierea avionului sau chiar prăbușirea acestuia din cauza impactului dintre cele două. Însă, un studiu realizat de cercetătorii americani arată că păsările detectează mult mai bine avioanele albe.

„Statistic, s-a observat că avioanele care sunt vopsite în culori mai întunecate, precum roșu, sunt mai greu de detectat de păsări și de aceea se izbesc cel mai des de ele, spre deosebire de cele albe, pe care le evită la timp”, mai arată studiul.