11 iul. 2019 | 17:02

Ce se întâmplă cu telefoanele Huawei după declarația lui Donald Trump

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu telefoanele Huawei după declarația lui Donald Trump

Donald Trump a declarat că toate companiile americane vor putea face afaceri din nou cu Huawei. Asta dacă-l crezi pe Trump. Cum e situația în prezent?

Anul 2019 nu o să fie ținut minte ca un an bun pentru Huawei. Planurile grandioase de expansiune au fost stopate dramatic de către Trump și guvernul său. În lupta asta dintre SUA și China, Huawei, probabil cea mai vizibilă companie a Chinei, a căzut victimă și i-a fost interzis să mai facă afaceri cu companiile americane.

Cum nimeni nu produce un telefon doar cu propriile componente, Huawei s-a văzut într-o situație neplăcută. În primul rând, nu ar mai avea acces la sistemul de operare Android și la aplicațiile Google: YouTube, Gmail etc. În al doilea rând, s-ar vedea în imposibilitatea de a mai crea telefoane deoarece se bazează pe designul cipurilor ARM, companie ce folosește tehnologie americană, pentru crearea procesoarelor Kirin.

Asta s-a întâmplat în mai, iar în iunie, Donald Trump a căzut de acord cu Xi Jinping, președintele Chinei, să amelioreze tarifele pe care ambele țări și le impun și că le dă companiilor americane dreptul de a face afaceri din nou cu Huawei.

S-a băut șampanie (probabil) în sediile Huawei, însă autoritățile din Washington au declarat că Huawei este încontinuare pe lista neagră a companiilor. Cum vine asta? Este sau nu este Huawei o amenințare pentru securitatea cibernetică a SUA?

Cum rămâne? Ne este frică sau nu de Huawei?

Wilbur Ross, secretarul departamentului de comerț al SUA, explică situația spunând că Huawei va rămâne în continuare pe Entity list, doar că acordarea de licențe (pentru ca o companie americană să facă afaceri cu Huawei) se va relaxa. Adică nu se schimbă mare lucru. Mai ales că Larry Kudlow, directorul Consiliului Național Economic al SUA, a spus că aceste restricții mai relaxate vor fi valabile doar pentru o perioadă limitată de timp.

Acest lucru se întâmplă pentru că Departamentul de Comerț se încăpățânează să considere Huawei drept un risc pentru securitatea țării. Totuși, este frustrant pentru că nu știm ce fel de tehnologie consideră departamentul de comerț ca fiind o amenințare la securitatea națională a SUA.

Cel mai probabil telefoanele Huawei nu vor fi vândute în SUA (cel puțin nu prin operatori), iar rețeaua 5G a țări nu va fi construită cu echipamente de la chinezi.

Mai departe, este posibil ca totul să revină la normal, adică telefoanele Huawei să poată să folosească Android, iar compania să poată cumpăra componente de la americani.

Acestea fiind zise, pentru Europa și România, nimic nu s-ar schimba și totul ar reveni la normal, însă nu putem știi sigur până când compania nu este scoasă de pe acea Entity List. Iar americanii nu sunt dornici să facă asta prea curând pentru că vor să limiteze producția și abilitatea chinezilor de a vinde telefoane.