02 aug. 2019 | 19:00

Ce e un test ADN și cum e folosit acesta în cazuri de crimă

ACTUALITATE
Ce e un test ADN și cum e folosit acesta în cazuri de crimă

Testele ADN au devenit procedura standard în cele mai multe dintre cazurile în care s-a comis o ilegalitate, în încercarea găsirii făptașului.

Această metodă este folosită atât pentru identificarea suspecților, dar și pentru identificarea victimelor. Și în ceea ce privește posibilele crime de la Caracal, probele ADN reprezintă o parte importantă în rezolvarea cazului. În curtea suspectului Gheorghe Dincă au fost găsiți dinți și oase umane.

Unele surse au declarat că expertiza antropologică indică faptul că acestea ar aparține unei fete cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani. Așadar, acestea ar putea aparține Alexandrei Măceșanu. Rezultatele privind ADN-ul dinților ar putea veni luni. Până atunci, ai aici câteva informații despre cum funcționează un test ADN.

Cum poate fi folosit un test ADN

ADN-ul poate fi identificat în orice tip de probă biologică. Astfel, probele genetice pot fi colectate, de exemplu, din sânge, păr, celule ale pielii, sau alte substanțe corporale. Iar pentru că fiecare dintre noi are un ADN diferit, aceasta este modalitatea ideală prin care se poate identifica cu precizie cine este persoana respectivă.

Procesul prin care un astfel de test este realizat este următorul: probele genetice sunt analizate cu ajutorul tehncii PCR (Reacţie de Polimerizare în Lanţ). Aceasta este o metodă de amplificare a unei anumite secvenţe de ADN, ceea ce permite ca fie și o mostră foarte mică să poată fi analizată. După acest test, urmează compararea rezultatelor cu profilele din baze de date sau probe biologice prelevate de la suspect sau victimă.

O persoană poate fi identificată și cu ajutorul dinților. Astfel, se extrage pulpa dentară, țesutul din interiorul dinților, care conține ADN-ul persoanei.

De ce aceste teste pot da greș

Una dintre problemele pe care anchetatorii le întâlnesc se referă la determinarea momentului exact în care o probă genetică a ajuns într-un anumit loc. Astfel, aceștia nu pot fi siguri dacă probele ADN pe care le identifică la locul crimei au ajuns acolo în momentul comiterii acesteia. De asemenea, dacă probe genetice sunt găsite la locul crimei, acest lucru nu garantează că aparțin criminalului.

Pe de altă parte, chiar dacă aceste probe ADN sunt descoperite, există șansa ca identificarea persoanei căreia acestea aparțin să nu fie posibilă. Pe de-o parte, se poate ca acesta să nu se afle în baza de date. De asemenea, procesul poate fi îngreunat și de lipsa unui suspect care să ofere probe genetice cu care cele prelevate de la locul faptei să poată fi comparate.