Ce artificii și petarde putem folosi de sărbători. Totul despre materialele pirotehnice legale și ilegale
De niciun Revelion sau Crăciun nu scapi de artificii și petarde, așa că e bine să știi ce e permis și ce nu ai voie să folosești.
Artificiile și petardele au ajuns să reprezinte o tradiție de sărbători. Materialele explozive sunt periculoase și pot cauza o serie de evenimente neplăcute. De asemenea, ia în considerare faptul că nu poți folosi orice dacă nu ai pregătire tehnică în domeniu și te poți alege cu amendă. Astfel că e important să știi ce e legal și ce nu ai voie să folosești.
În primul rând, trebuie să ne ghidăm după legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, art. 346 din Codul penal și alte trei hotărâri de Guvern.
Care sunt tipurile de articole pirotehnice de divertisment
La această tipologie se încadrează și acele artificii și petarde pe care le folosești de Crăciun și Revelion. Categoriile sunt următoarele:
- categoria F1: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă;
- categoria F2: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii restrânse;
- categoria F3: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane;
- categoria F4: articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub denumirea de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.
Ce artificii și petarde ai voie să folosești de Crăciun și Revelion
Poliția Română explică ce ai voie și ce nu ai voie să faci. În primul rând, persoanele fizice nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din categoriile F2-F4. Pe de altă parte, persoanele fizice pot deține și folosi articole pirotehnice din categoria F1 tot timpul anului, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa. Aici se încadrează doar fumigene, lumânări, jerbe de tort și clasicele “steluțe” de pom.
Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.
Ca să te asiguri că e legal să folosești un anumit produs, citește eticheta cu atenție, pentru că aceasta conține și clasa sa de material exploziv.