Câți oameni se uită ilegal la TV și nu doar în România

Câți oameni se uită ilegal la TV și nu doar în România

Chiar dacă abonamentele la cablu pot fi considerate accesibile pentru oricine în 2019, există și cetățeni europeni care se uită ilegal la TV. Iar numărul lor e de-a dreptul impresionant și creează prejudicii uriașe industriei.

Aproximativ 13,7 milioane de cetățeni din statele membre ale Uniunii Europene se uită ilegal la TV. E numărul uria al celor care descarcă ilegal programe de televiziune prin IPTV – adică Internet Protocol Television, televiziune pe suport IP.

Astfel, prejudiciile industriei se ridică la sute de milioane de euro.

Descărcarea ilegală a programelor TV, prejudiciu uriaș

Potrivit agenției EFE, industria pierde anual venituri de circa 941,7 milioane de euro din cauza celor care descarcă ilegal programe de televiziune.  Raportul Centrului de Politică şi Gestiune a Proprietăţii Intelectuale (CIPPM) al Universităţii britanice din Bournemouth a fost întocmit pe baza datelor extrase din peste 70.000 de conexiuni la internet.

Toate datele au fost culese în statele UE în perioada ianuarie 2017 – septembrie 2018.

Descărcările ilegale sunt achitate de către utilizatori prin plăţi unice efectuate la achiziţia unor decodoare ilegale ori prin abonamente pe termen lung vândute de furnizori neautorizaţi. În medie, în primele luni din 2018 un utilizator de internet a accesat conţinuturi piratate de 9,7 ori pe lună pe dispozitive fixe sau mobile.

”Sectoarele intensive în drepturi de autor, inclusiv cinematografia, televiziunea şi muzica, asigură peste 11 milioane de locuri de muncă în UE, astfel că piratarea, prin pierderile de venituri pe care le provoacă, reprezintă o ameninţare directă pentru aceste sectoare”, subliniază directorul executiv al EUIPO, belgianul Christian Archambeau.

Studiul indică totuşi o scădere cu 15,1% a accesului la conţinuturi piratate online în perioada examinată faţă de cele 21 de luni anterioare, în special în cazul muzicii piratate, cu o scădere de 32%. Sigur că acum există și YouTube și mare parte dintre consumatori nu mai piratează muzică. Mai ales când albumele artiștilor sunt urcate integral pe YouTube și foarte puține rămân doar pe platforme de streaming la care plătești abonament.

Urmează filmele piratate şi conţinuturile televiziunilor, cu o scădere de 19,2% şi respectiv 7,7%.

În pofida acestei diminuări, directorul executiv al EUIPO consideră că mai sunt multe de făcut pentru a combate pirateria TV online şi speră că acest studiu va ajuta responsabilii politici în elaborarea unor politici şi soluţii în domeniu.

Citește și: