29 nov. 2019 | 17:00

Cât trăiește, de fapt, un câine și cum se raportează viața lor la a noastră

ȘTIINȚĂ
Cât trăiește, de fapt, un câine și cum se raportează viața lor la a noastră

Oamenii de știință cred că au descoperit o nouă formulă prin care să afli cât trăiesc rasele de câini, în raport cu anii pe care îi trăiește un om.

Un câine percepe trecerea timpului diferit față de cum o face un om, asta știe toată lumea de ceva timp. Până acum, oamenii de știință credeau că un an uman este echivalentul a șapte ani din viața unui câine. Au ajuns la concluzia asta prin împărțirea mediei de vârstă a oamenilor, 80 de ani, la media de vârstă a unui câine, de aproximativ 12 ani.

Numai că o echipă de cercetători e de părere că această formulă de calcul n-ar fi chiar cea mai reprezentativă. În acest sens, cercetătorii au analizat genetic atât câini, cât și oameni pentru a identifica felul în care aceștia îmbătrânesc, cu trecerea timpului.

Descoperirea acestora este foarte interesantă. Și-au dat seama că, în comparație cu oamenii, câinii îmbătrânesc mai repede la începutul vieții. Astfel, după doar câțiva ani din viață un câine ajunge la echivalentul vârstei mijlocii a unui om.

Potrivit formulei, un un câine de doi ani ar fi echivalentul unui om de 42 de ani. Sau un câine de cinci ani este echivalentul unui om de 56,75 ani.

Cum calculezi cât trăiește un câine în ani umani

Pentru a înțelege modul în care îmbătrânesc câinii, echipa a observat un fenomen numit metilare ADN. Pe măsură ce mamiferele îmbătrânesc, ADN-ul lor preia grupări de tip metil care se „lipesc” de ADN-ul lor. În timp ce aceste grupuri nu schimbă ADN-ul în sine, ele se atașează de molecula genetică și pot activa sau dezactiva anumite gene, ceea ce este o parte importantă a epigeneticii sau modul în care factorii de mediu determină anumite gene să se exprime.

Echipa a analizat ratele de metilare a 104 labradori retrieveri cu vârste cuprinse între patru săptămâni și 16 ani. Apoi au comparat rezultatele cu ratele de metilare a 320 de oameni cu vârste cuprinse între un an și 103 ani.

Dacă vrei să calculezi cât trăiește un câine în ani umani, poți folosi formula aceasta: vârsta umană = 16ln(vârsta câinelui) +31. Dacă nu te descurci, cei de la Smithsonian au un instrument automat care face asta pentru tine și îl poți accesa aici.