29 oct. 2019 | 11:07

Cât te dai mare cu Apple Pay și card contactless, România profundă e cu totul altfel

ACTUALITATE
Cât te dai mare cu Apple Pay și card contactless, România profundă e cu totul altfel
Inquam Photos / Octav Ganea

Probabil ai fost surprins când eMAG a băgat taxă pe plata ramburs. Un studiu realizat în România îți arată însă că avea dreptate și că atașamentul românilor de cash e mai mare decât ai crede, în funcție de cercurile în care te învârți.

PayPoint România a realizat un studiu de piață în ceea ce privește comportamentul românilor raportat la plata facturilor. Plățile în numerar continuă să fie considerate cele mai sigure de către români. Mai mult de jumătate din ei preferă să plătească prin această metodă facturile de utilități.

Astfel, șapte din 10 români obișnuiesc să le plătească personal și achită cel puțin o factură prin intermediul sistemului electronic PayPoint. Printr-un astfel de sistem, utilizatorii își plătesc facturile la electricitate în proporție de 90% prin sistemul de plată asistată, la telecomunicații în proporție de 84%, la gaz în proporție de 55% și la apă în proporție de 50%.

plata tip utilitati

În ceea ce privește direcțiile de cheltuire a banilor din gospodărie, acestea înregistrează o alocare după cum urmează:

cheltuit bani gospodarie

În ultimele trei luni, cinci din 10 români au folosit plata asistată, patru din 10 români au făcut plata online și 3 din 10 români au plătit direct furnizorului. Plățile prin intermediul ATM sau robot s-au clasat printre metodele mai puțin preferate de români (aproximativ 20%).

Când primesc salariul, 20% dintre români retrag toată suma din cont și fac plăți în numerar, în timp ce 49% dintre români retrag doar o parte din suma din cont. O folosesc ca să plătească numerar. 27% dintre români fac plăți doar cu cardul și 5% dintre români nu primesc salariul pe card.

Nouă din 10 români consideră că cel mai important criteriu luat în considerare la efectuarea plăților este securitatea tranzacției, urmat de lipsa comisioanelor, rapiditatea operării tranzacției și timpul scurt de așteptare.

Românii își aleg metodele de plată pe baza a doi factori externi: obiceiurile de plată ale comunității din care fac parte și oportunitățile pe care le identifică în apropierea locuinței sau a locului de muncă. Studiul mai sus menționat a fost efectuat în mai 2019. Au fost intervievați 1.005 români cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, din mediul rural și urban, din toate categoriile sociale și financiare.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele