Cât te costă asigurarea de sănătate la CASS în 2020, dacă nu ești angajat și nu ai venituri declarate
Serviciile de sănătate din România, așa cum sunt ele, sunt gratuite, cu condiția să dai bani în fiecare lună la CASS. În mod automat, banii îți pleacă din salariu către Casa de Asigurări de Sănătate. Dacă nu ești însă salariat, sarcina viramentului îți revine ție.
La nivel global, România se numără printre țările care oferă un serviciu de sănătate gratuit tuturor cetățenilor săi, cu condiția să fie asigurați prin intermediul CASS. În mod implicit, ca salariați, suntem cu toții abonați la acest serviciu, dar în cazul în care nu mai lucrezi sau nu mai ai venituri declarate la stat, plățile către Casa de Asigurări de Sănătate cad în sarcina ta și, mai mult decât atât, vor crește de anul viitor.
Ca urmare a creșterii salariului minim brut de la 1 ianuarie, va crește automat și suma de bani pe care ar trebui să o plătească la Fisc persoanele fără venituri care vor să se asigure de bunăvoie la sănătate, scrie avocat.net. În privința sumei exacte, asigurarea anuală voluntară reprezintă 10% din șase salarii minime brute. Cum salariul va crește la 2.230 de lei rezultă că și valoarea de plată pentru asigurarea voluntară va crește în mod automat.
Începând cu luna ianuarie a anului viitor, va exista o majorarea a salariului minim brut în România de la 2080 lei la 2230 lei. Aceasta este prevăzută prin intermediul Hotărârii de Guvern nr.935 / 2019. În contextul în care salariul minim este folosit ca referință în mai multe taxe, amenzi și alte dări la stat, în mod implicit, vor crește și acelea. Printre valorile influențate de salariul mini se află contribuțiile la sănătate sau CASS.
De anul viitor, dacă vrei să te asiguri la sănătate pe parcursul a 12 luni în România, ești obligat să plătești, prin intermediul unei declarații unice, echivalentul a 10% din șase salarii minime brute. La ora actuală, suma respectivă este egală cu 1248 lei. De la 1 ianuarie 2019, valoarea cu pricina va crește până la 1338 lei.