07 iun. 2019 | 07:49

Cât plastic mâncăm, din cauza poluării: cantitatea este șocantă

ACTUALITATE
Cât plastic mâncăm, din cauza poluării: cantitatea este șocantă

Prima simptomă a poluării constă într-o cantitate semnificativă de plastic găsită unde nu te aștepți. Din păcate, o parte din acel plastic ajunge să fie mâncat de oameni.

Un nou studiu realizat în Statele Unite ale Americii a scos la iveală cantitatea semnificativă de plastic pe care o consumă oamenii de peste ocean. Având însă în vedere cât de răspândită este poluarea și în partea noastră a lumii, nu este exclus ca acele valori să se aplice la fel de bine pe români, precum pe americani.

Conform unui studiu apărut de curând în Jurnalul de Știința și Tehnologia Mediului, americanii înghit zeci de mii de microparticule de plastic în fiecare an, doar prin intermediul mâncării pe care o consumăm. De la om la om, volumul anual îngurgitat variază între 39.000 și 52.000 de particule, doar din alimentație. Lăsăm la o parte plasticul pe care ai mari șanse să-l înghiți când mergi la mare, de exemplu.

Dacă în vedere și microparticulele de plastic pe care le inhalează americanii, valorile respective sar între 74.000 și 121.000. Ca pachetul să fie complet, dacă obișnuiești să bei din sticle de plastic, înghiți 90.000 de particule de microplastic în plus. Putem trece acest detaliu la capitolul foarte stufos al motivelor pentru care nu este bine să mai cumperi sticle de plastic.

Deși cercetătorii din spatele analizezi au recunoscut că aceste cifre sunt estimări, în opinia lor, realitatea este semnificativ mai gravă decât atât. Studiul a fost realizat de către o echipă de biologi de la Universitatea din Victoria, Canada. La baza valorilor obținute s-au aflat analize detaliate a celor mai populare alimente. Cu alte cuvinte, au măsurat volumul de plastic din pește, zăhăr, sare, miere, alcool, apă îmbuteliată, apă de la robinet și din aerul urban. Nu știm cât plastic am înghiți din ambalajele pentru alimente.

Cea mai îngrijorătoare concluzie a studiului rămâne un mister. Ea ține de modul în care acest plastic din organism ne influențează sănătate. Nu știm dacă vom vedea după un timp o reacție auto-imună la acele microparticule.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele