15 mai 2019 | 08:55

Cât de gravă e problema WhatsApp care te lasă expus în fața hackerilor

ACTUALITATE
Cât de gravă e problema WhatsApp care te lasă expus în fața hackerilor

WhatsApp oferă și funcția de apeluri de voce, iar prin aceasta atacatorii cibernetici au putut profita. Experți în securitate cibernetică au evaluat riscurile, ca să știi cât de vulnerabil ești.

Potrivit informațiilor disponibile la acest moment, un atacator cibernetic ar putea executa un cod arbitrar în aplicația WhatsApp. Astfel, ar obține acces la o serie largă de date stocate în memoria dispozitivului. Ar putea afla, de exemplu, istoricul corespondenței, dar ar putea accesa și camera foto, și microfonul.

Din ce se cunoaște la acest moment, atacatorii ar fi folosit mai multe vulnerabilități, inclusiv vulnerabilități zero-day pentru iOS. Atacul a fost în mai multe etape, permițându-le să obțină control asupra dispozitivului, prin instalarea unei aplicații spyware.

Având în vedere că aceste vulnerabilități au fost exploatate atât pe dispozitive Android, cât și pe dispozitive iOS, sunt foarte periculoase. Victor Chebyshev, anti-malware expert la Kaspersky Lab, a spus că recomandarea sa și a companiei este ca utilizatorii să caute și să instaleze de urgență orice actualizări de software recent lansate care blochează vulnerabilitățile exploatate de malware.

Ce poți face dacă ți-a fost infectat telefonul prin WhatsApp

În primul rând, trebuie să verifici dacă aplicația WhatsApp este actualizată. Versiunile mai vechi de 2.19.134 pentru Android, versiunile mai vechi de 2.19.44 pentru WhatsApp Business pe Android, versiunile mai vechi de 2.19.51 pentru iOS și versiunile mai vechi de 2.19.51 pentru WhatsApp Business pentru iOS sunt vulnerabile. Totodată, dacă ai Windows Phone, versiunile mai vechi de 2.18.348 sunt vulnerabile și versiunile mai vechi de 2.18.15 pentru Tizen.

Apoi, ar trebui să instalezi o soluție de securitate pentru dispozitive mobile. Verifici astfel dacă dispozitivul este în siguranță. Dacă există un program malware, soluția antivirus te va anunța.

În unele cazuri, este posibil ca antivirusul să nu poată să elimine fișierele infectate de pe dispozitiv. În astfel de situații, trebuie să efectuezi o resetare a dispozitivului și să restabilești setările din fabrică. Imediat după asta, va trebui să reinstalezi soluția antivirus pentru a verifica dacă procedura de resetare a reușit să elimine toate urmele de malware.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele