08 oct. 2019 | 08:30

Care sunt cele mai mari obiecte din Universul vizibil

ȘTIINȚĂ
Care sunt cele mai mari obiecte din Universul vizibil

Pe lângă plante, stele, galaxii sau găurii negre, Universul mai găzduiește și alte obiecte cosmice. Iată o listă cu cele mai mari obiecte care îți arată cât de fascinant poate fi Universul.

GQ Lupi b – cea mai mare exoplanetă din Univers

GQ Lupi b a fost descoperită de către astronomi în anul 2005 și de atunci se bucură de titlul de cea mai mare exoplanetă descoperită vreodată. Ca să-ți faci o idee în ceea ce privește dimensiunea acesteia, cercetătorii explică că raza acesteia este de aproximativ 3,5 ori mai mare decât a planetei Jupiter, care este cea mai mare planetă din Sistemul nostru Solar.

UY Scuti – cea mai mare stea din Univers

Cea mai bună comparație care te va face să înțelegi cât de mare este această stea ar fi cea cu Soarele nostru. Adică, în comparație cu UY Scuti, Soarele este doar un punct, care abia se zărește, asta pentru că steaua hipergigantică are o rază de aproximativ 1.700 de ori mai mare decât a Soarelui. Iar dacă să presupunem că aceasta s-ar afla în locul Soarelui, suprafața sa s-ar extinde până după orbita lui Jupiter.

Tarantula – cea mai mare nebuloasă din Univers

Nebuloasa Tarantula este o creșă stelară, adică un loc unde se nasc stele pe bandă rulantă. În plus, aceasta este și cea mai activă creșă stelară din vecinătatea noastră galactică. Cât despre dimensiunea acesteia, Tarantula se întinde pe o suprafață de aproximativ 1.800 de ani lumină și se află la 170.000 de ani lumină distanță față de Terra.

IC 1101 – cea mai mare galaxie din Univers

Galaxia noastră, Calea Lactee are un diametru de aproximativ 100.000 de ani lumină, potrivit calculelor efectuate de specialiști, ceea ce o recomandă ca fiind o galaxie de mărime medie. În comparație cu Calea Lactee, galaxia IC 1101 are un diametru de 50 de ori mai mare și o greutate de vreo 2.000 de ori mai mare.

TON 618 – cea mai mare gaură neagră din Univers

Fiecare galaxie găzduiește în centrul său o gaură neagră supermasivă care poate ajunge la o greutate de câteva milioane de ori mai mare decât a Soarelui din Sistemul nostru Solar. Ei bine, cel mai mare astfel de monstru galactic se numește TON 618 și cântărește aproximativ 66 de miliarde de mase solare.

Superclusterul Shapley – cea mai mare colecție de galaxii din Univers

Cea mai mare colecție de galaxii din Univers a fost descoperită de astronomul Harlow Shapley în anii ’30. „ Conţinând peste 8.000 de galaxii şi cu o masă de peste 10 milioane de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui, super-roiul Shapley este cea mai mare structură din regiunea locală a Universului”, conform Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Superclusterul Laniakea – cel mai mare super-roi galactic din Univers

Se pare că și galaxia noastră face parte din super-roiul Laniakea, care conține în jur de 100.000 de galaxii şi are o masă totală de aproximativ 100 de milioane de miliarde de mase solare. Cât despre dimensiunea acesteia, specialiștii spun că s-ar întinde pe o suprafață de 520 de milioane de ani lumină.