08 iul. 2019 | 10:20

Cancerul s-ar putea autodistruge datorită unei tehnici descoperite recent

ACTUALITATE
Cancerul s-ar putea autodistruge datorită unei tehnici descoperite recent

Încă o bătălie cu cancerul a fost câștigată. Cercetătorii au creat o nouă metodă de a bloca dezvoltarea mai multor tipuri de cancer, ceea ce ar putea duce la crearea unor noi forme de tratament.

Cheia este o genă cunoscută sub numele de MYC. Aceasta este una dintre cele mai frecvent afectate gene de această boală și contribuie la creșterea tumorilor cancerigene. MYC controlează creșterea celulelor normale, dar atunci când este transformată de cancer se declanșează o reacție în lanț care determină creșterea tumorilor într-un ritm necontrolat.

În acest moment, nu există nicio modalitate de a ținti în mod direct gena MYC, așa că cercetătorii s-au concentrat pe blocarea reacției în lanț dintre genă și tumoră.

Cancerul s-ar putea autodistruge datorită acestei descoperiri

În trecut, oamenii de știință au încercat să blocheze o enzimă numită PERK, ce era implicată în acel proces de creștere a tumorilor. În acest nou studiu, cercetătorii au demonstrat că blocarea PERK nu înseamnă oprirea cancerului pentru că gena MYC poate crea o reacție în lanț prin altă enzimă.

Oamenii de știință au identificat o proteină numită ATF4, iar când aceștia au blocat-o celulele tumorale au produs prea multe proteine, iar, în cele din urmă, au murit. Asta a făcut ca tumorile să nu mai crească în cazul șoarecilor cu limfom și cancer colorectal. Practic, cancerul s-a autodistrus.

S-a constatat și o legătură între ATF4 și tumorile create de gena MYC în cazul omului, astfel că această descoperire ar putea indica o cale nouă de tratament ce implică blocarea ATF4. Cercetătorii doresc acum să afle de ce ATF4 are acest efect.

Nu este prima dată când oamenii de știință fac progrese în domeniu. O echipă de cercetători de la Wellcome Sanger Institute au reușit să dezactiveze fiecare instrucțiune genetică din 30 de tipuri de cancer. Astfel, au descoperit 600 de vulnerabilătăți, fiecare din ele putând fi un punct de plecare pentru posibile medicamente. Însă până acum nimeni nu a venit cu o soluție salvatoare.