Canabisul creat în laborator a devenit realitate, dar nu cum crezi tu
Creșterea plantei de canabis ar putea fi de domeniul trecutului după ce oamenii de știință au găsit o modalitate prin care să creeze marijuana în laborator.
Cercetătorii de la University of California, Berkley au creat pentru prima dată compuși ai canabisului în laborator, în loc să îi recolteze direct de la plantă.
Cercetătorii au folosit biologia sintetică, prin modificarea genetică a drojdiei, pentru a obține o componentă cheie a marijuanei. Astfel, au obținut din aceasta un precursor al celor mai cunoscuți compuși ai substanței: THC și CBD. Au folosit apoi substanța rezultată din modificarea genetică a drojdiei pentru a crea compușii THC și CBD.
THC, sau tetrahidrocanabinolul, este partea psiho-activă din componența marijuanei, în timp ce CBD, sau canabidiolul, este substanța cu efecte terapeutice.
Dacă tehnica va fi folosită la scară largă, ar putea deschide calea către producerea mai rapidă și mai eficientă a marijuanei. Va avea și un cost mult mai mic față de metodele tradiționale.
Drojdia pare a fi o modalitate simplă și ieftină de producere a substanțelor canabinioide. Extragerea acestora din din planta de canabis, denumită științific Cannabis sativa, costă foarte mult.
Această descoperire este importantă și pentru companiile farmaceutice care vor să producă medicamente pe bază de marijuana. Aceastea pot fi folosite pentru un număr foarte mare de boli și simptome ale acestora. În alte țări, CBD este folosit în domeniul sănătății, pentru a produce medicamente. Din acest motiv, piața pentru acest compus este de aproximativ un miliard de dolari în acest moment. Datorită noii descoperiri, ar putea ajunge la 16 miliarde de dolari până în 2025.
Marijuana creată în laborator ar putea fi mai avantajos de produs decât creșterea tradițională a plantei. Pe lângă faptul că producere acesteia costă mai puțin, are și o amprentă ecologică mai mică. Crearea substanței în laborator nu are nevoie de sere sau bucăți întinse de pământ pe care să crească și nici nu-i trebuie cantități uriașe de apă pentru a iriga plantația, cum este cazul plantei.