11 dec. 2019 | 16:18

Camionul care „s-a condus” singur e dovada revoluției în transporturi

ACTUALITATE
Camionul care „s-a condus” singur e dovada revoluției în transporturi

Elon Musk, Uber și chiar Google vor mașini autonome. Dar cel mai mare impact îl va avea această tehnologie în transporturi. Iar o companie tocmai a demonstrat ce-i posibil și ce nu.

O companie din Silicon Valley a pus pe străzi un camion autonom. L-a încărcat cu marfă – unt – și l-a trimis din California în Pennsylvania. Ca idee, cele două state sunt în colțuri opuse ale Americii. Primul e pe coasta de Vest, celălalt este pe coasta de Est.

Acest camion autonom al companiei Plus.ai a finalizat cursa în aproape trei zile. Ca idee, drumul cu mașina înseamnă 40 de ore de condus non-stop. Dacă iei pauză și conduci doar opt ore pe zi, înseamnă deja aproape o săptămână de mers.

Cum a reușit un camion autonom să străbată America?

Cursa pe care a făcut-o acest camion e de aproape 4.500 kilometri. Încărcătura pe care a dus-o cântărea peste 18.000 de kilograme. Și, da, au fost și oameni care au mers în acest camion, că încă nu putea fi lăsat „de capul lui”.

E prima cursă prin toată țara pe care vreun camion Plus.ai a făcut-o vreodată, chiar dacă au mai fost experimente pe distanțe mai scurte. În camion au fost un șofer care putea prelua controlul dacă se întâmpla ceva și un inginer care a monitorizat sistemul de condus autonom.

Conform companiei, nu au fost probleme. Iar camionul a avut planificate și niște pauze. A călătorit pe autostrăzi, dar a întâmpinat și vreme dificilă. Pe scurt, acest experiment a scos compania din anonimat și-a poziționat-o perfect pentru piața care, între 2020 și 2021, va exploda în cerere. Din 2022, e de așteptat ca tot mai multe astfel de camioane să fie pe șosele, mai ales în America și țările dezvoltate.

Tehnologia aceasta e costisitoare acum, dar estimările sunt că, dacă mașinile vor putea parcurge distanțe mari, costurile vor fi amortizate mai ușor. Miza e și să fie eliminată eroarea umană din transporturi, cum s-a întâmplat recent cu Tesla.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele