30 oct. 2019 | 16:50

De ce îți construiești propria bulă pe rețelele sociale și cum poți să ieși din ea

ACTUALITATE
De ce îți construiești propria bulă pe rețelele sociale și cum poți să ieși din ea

Când vine vorba de rețele sociale, există un termen care descrie cel mai bine modul prin care pe care ne luăm informații de pe platforme, așa-numita bulă.

Deși folosim cu toții aceleași rețele sociale, fiecare are o experiență diferită pe respectivele platforme. Pentru că ești liber să alegi ce să vezi și ce să nu pe internet, riscul să-ți construiești o adevărată bulă informațională este unul foarte ridicat. Pe de-o parte, poți să-i dai unfollow prietenului acela care are o vizune politică diferită față de a ta sau, pe de altă parte, poți să selectezi să vezi cu prioritate postările unui anumit formator de opinie în care ai încredere.

Așadar, vezi doar ce vrei atunci când ajungi să dai scroll pe rețelele sociale și conținutul cu care nu ești de acord e filtrat. De multe ori, faci asta fără să îți dai seama. Gândește-te doar de câte ori ai șters un utilizator din lista de prieteni doar pentru că a distribuit o postare despre ceva cu care nu erai de acord.

Acest lucru ar putea deveni o problemă, mai ales în contextul în care mulți utilizatori își iau informațiile doar de pe social media.

De ce ne construim propria bulă informațională pe rețelele sociale

Ca oameni, avem o tendință naturală de a ne înconjura de alți oameni cu opinii similare. Asta o spun experții.

„Având în vedere că preferăm să evităm experiențele negative, nu este o surpriză faptul că oamenii evită disconfortul psihologic care provine din disonanța cognitivă, pur și simplu necitind sau neascultând opinii diferite”, spune Don Vaughn, neurolog în cadrul departamentulu de psihologie de la UCLA.

În esență, procesarea de noi informații, idei sau perspective necesită efort neural. Astfel, creierul nostru este forțat să se reconfigureze pentru a fi capabil să înțeleagă, să evalueze și să incorporeze noile cunoștințe la care se expune. Din acest motiv, de multe ori, oamenii au tendința să nu-și extindă bula informațională și să rămână la lucrurile cu care sunt confortabili.

Cum ajungi să trăiești într-o bulă informațională când folosești rețele sociale

În esență, bula în care te afli pe rețelele sociale este ca o cameră, spune activistul Eli Parisier. Astfel, ești înconjurat doar de informațiile care se află în la îndemâna ta, așa cum ești înconjurat de mobila din încăperea în care te afli. Deși mobila poate fi complet diferită în camera alăturată, tu n-o poți vedea decât pe aceea din imediata ta apropiere, din încăperea în care ești. La fel se întâmplă și în acea bulă de pe rețele sociale. Astfel, trăiești în propriul univers informațional online și nu mai vezi ce se află în afara acestuia.

La asta contribuie masiv chiar rețelele sociale pe care le folosești. Facebook, Google, Twitter, etc., toate au algoritmi meniți să-ți arate doar informațiile care te interesează.

„Realitatea este că toate platformele ne dau constant conținut care se aliniază cu propriile interese, proprii prieteni și propriile sisteme de credințe”, spune Lisa Stroham, psiholog clinician. Astfel, acestea sunt capabilie să ia ceea ce căutăm sau ceea ce postăm și să ne dea înapoi informații în funcție de aceste lucuri. În acest mod, ne întăresc convingerea că toată lumea de pe social media gândește le fel.

Cu ce dezavantaje vine bula în care te afli pe social media

În primul rând, bula informațională te face să crezi că mai toată lumea vede lucrurile exact așa ca tine. Don Vaughn explică felul în care funcționează acest lucru. În esență, creierul tău construiește un model al lumii în funcție de interacțiunile cu lucrurile din jur. Astfel, dacă toate interacțiunile de pe rețelele sociale nu fac decât să-ți confirme lucrurile pe care deja le crezi, ai putea ajunge la o concluzie eronată. Astfel, îți lasă impresia că numărul persoanelor care îți susțin viziunea despre lume este mai mare decât ar fi de fapt.

De aici s-ar putea naște o altă problemă: inhibarea unui dialog orientat către schimbare. Astfel, pierdem capacitatea de a ne schimba părerile și de a colabora la problemele majore cu care se confruntă societatea în care trăim.

De asemenea, confirmarea propriilor păreri nu face decât să scadă empatia utilizatorilor. Astfel, se creează două tabere: „noi” și „ei”, ceea ce întărește confllictul între cele două.

Cum poți ieși din bula în care ești prins pe rețele sociale

Există câteva soluții prin care să ieși din acea bulă în care te învârți când folosești diverse rețele sociale. Ce poți face mai exact?

  • Ajustează filtrele pe care le poți controla. Ca să găsești un echilibru în ceea ce privește informațiile pe care le vezi pe social media, urmărește surse din media cât mai puțin părtinitoare. De asemenea, o altă opțiune este să compari între ele informațiile care vin din mai multe surse diferite.
  • Nu-i șterge pe cei cu care nu ești de acord. Chiar dacă dai peste postări cu care nu rezonezi, e important să vezi că există și alte perspective și că unii oameni văd lucrurile diferit de tine.
  • Discută cu cei care gândesc diferit. Contactează și dezbate calm probleme cu alți oameni, pentru a înțelege mai bine cât de părtinitor ești, în funcție de background-ul tău.

Ca să înțelegi cât mai bine lumea în care trăiești, cel mai indicat ar fi să privești lucrurile din cât mai multe perspective care să-ți deschidă ochii și să-ți arate cum funcționează lucrurile din jurul tău. Poate vei ajunge să fii de acord cu cei care gândesc diferit față de tine, poate că nu. Poate că argumentele celorlalți te vor face să-ți dai seama că părerile tale erau greșite sau poate nu.

Cert e că nu poți avea toate datele problemei dacă tot conținutul pe care îl accesezi pe rețelele sociale nu face decât să-ți întărească convingerile pe care le ai deja.