Bolile pe care le poți moșteni de la părinți sau de la bunici
În afară de unele trăsături fizice pe care le moștenim de la părinții și bunicii noștri mai putem moșteni și o serie de boli. Iată o listă cu cele mai răspândite boli ereditare.
Diabetul zaharat
Potrivit cercetărilor realizate până acum dacă părinții tăi suferă sau au suferit de diabet, ai șanse de trei ori mai mari de a dezvolta și tu această boală. Însă, cel mai mare risc, îl au persoanele care au ambii părinți bolnavi de diabet zaharat.
Pentru a preveni riscurile de apariție a diabetului zaharat, specialiștii recomandă un stil de viață sănătos, bazat pe mișcare și pe o alimentație sănătoasă.
Bolile de inimă
Rata cu care se moștenesc aceste boli este de aproximativ 50% în cazul în care doar unul dintre părinți suferă de hipertensiune arterială. Iar dacă ambii părinți o boală de inimă, atunci șansele ca și tu să ai sunt de 70%.
Anumite forme de cancer
Cele mai întâlnite forme de cancer care se transmit pe linie maternă sau paternă sunt: cancerul mamar, ovarian, de stomac și de colon. Pentru prevenirea acestora tot ce poți face este să mergi la controale periodic.
Fibroza chistică
Fibroza chistică este o boală ereditară incurabilă care afectează plămânii și pancreasul. Însă, spre deosebire de celelalte boli ereditare, aceasta se manifestă diferit. Mai exact, dacă moștenește gena de la un singur părinte, nu vei dezvolta fibroza chistică, însă vei fi purtător. Drept urmare, există șanse foarte mari de a o transmite copiilor tăi.
Alergiile
Studiile arată că riscul de a dezvolta o boală alergică este de două ori mai mare atunci când părintele de același sex cu tine este și el alergic la ceva. Printre cele mai răspândite alergii se numără: rinita alergică, cea cronică și sinuzita.
Afecţiunile ochilor
Miopia, astigmatismul, glaucomul şi hipermetropia sunt boli oculare ereditare. Însă, acestea pot fi preîntâmpinate prin controale de specialitate efectuate în primele luni de viață ale copilului.