02 mart. 2019 | 08:27

Avionul autonom militar de la Boeing va schimba modul în care se poartă războaiele

ACTUALITATE
Avionul autonom militar de la Boeing va schimba modul în care se poartă războaiele

Boeing va construi un avion autonom în scop militar, care să însoțească aeronavele de luptă americane în timpul misiunilor. Avionul autonom al Boeing va atinge performanțe de zbor superioare celor pe care le scot piloții chiar și cu cele mai moderne aeronave.

Dacă tehnologia avansează și devine mai accesibilă pentru civili, de ce nu s-ar întâmpla astfel și în cazul domeniului militar. Armatele americane, rusești, australiene și britanice deja folosesc de decenii tehnologie avansată la care civilii doar visează.

Boeing, care produce aeronave comerciale și militare, vrea să revoluționeze „arta războiului” și să introducă pe câmpul aerian de luptă un avion autonom de ultimă generație care să se adapteze unor misiuni militare cât mai variate și complexe.
L-au numit Boeing Airpower Teaming System pentru că va face echipă bună cu piloții militari, în timpul misiunilor de recunoaștere sau chiar de ostilitate sau defensivă.

boeing avion autonom

Acest avion autonom va juca rolul unui ajutor suplimentar menit să diminueze semnificativ riscurile la care se expun de multe ori soldații. Aeronava autonomă poate fi trimisă atât în misiuni de recunoaștere, cât și pentru executarea unor operațiuni de atac (fie pentru apărare, fie pentru eliminarea unor ținte considerate teroriste).

Va fi fabricat în Australia, va avea o lungime de peste 11 metri, iar Boeing promite o autonomie de peste 3.700 de kilometri (2.000 de mile nautice).

Evident, compania nu va produce doar pentru americani sau pentru australieni. Orice guvern va putea să achiziționeze avionul autonom dacă și-l va permite. Asta în timp ce România ar fi apărată de avioane F-16 second-hand. Până și la acest capitol importăm vechiturile altor țări. Imaginează-ți la ce nivel suntem dacă ne bucurăm în 2019 la avioane F-16. Dar, să zicem că avionul e doar unealta, soldatul e cel care îndeplinește misiunea.

E foarte posibil ca în viitor, să nici nu mai avem prea multă nevoie de soldați, dacă misiunile vor fi executate de aviaone autonome sau roboți. O veste bună, având în vedere că democrațiile au ajuns să-i plătească pe cetățeni ca să-i motiveze să se facă soldați.