„Hackerul” care a furat un milion de dolari și a fost iertat

„Hackerul” care a furat un milion de dolari și a fost iertat
Sursa foto: Pixabay

Un chinez părea să fi găsit rețeta obținerii unui flux constant de bani de la bancomat până să fie prins. Ce e mai ciudat însă e că a fost iertat de cei de la care a furat un milion de dolari.

Qin Qisheng a reușit să retragă șapte milioane de yuani, echivalentul a un milion de dolari, de la bancomatele băncii chineze, Huaxia, unde lucrase în trecut ca manager pe departamentul de software. Totul prin exploatarea unei portițe pe care a găsit-o când încă lucra la bancă.

Sistemul băncii nu înregistra retragerile făcute în jurul orei 12 noaptea. Astfel, banii ridicați de la bancomat nu erau retrași și din contul unui utilizator, deci operațiunea putea fi realizată la infinit, fără să se observe vreo modificare în contul de la bancă. În mod normal, aceste retrageri ar fi trimis un semnal de alarmă. Însă Qisheng a inserat în sistemul băncii, în timp ce încă era angajat al Huaxia, o serie de script-uri care nu lăsau alarmele să se declanșeze.

Programatorul a susținut că nu a făcut nimic mai mult decât să testeze sistemul de securitate al băncii, iar banii doar erau puși la păstrare în contul lui și urma să îi returneze. Declarația nu corespunde acțiunilor sale, având în vedere că și-a pus banii direct în contul personal. Ba mai mult, chiar a făcut câteva investiții la bursă cu ei.

Chinezul a început să retragă bani în noiembrie 2016, iar până în ianuarie 2018 a făcut peste 1.300 de tranzacții, fiecare între 5.000 și 20.000 de yuani, echivalentul a aproximativ 740 și 2.900 de dolari. Până la urmă, banca și-a dat seama de codul introdus de bărbat și l-a predat autorităților.

Se pare că scuzele oferite de bărbat au avut efect. După ce acesta a returnat banii, Huaxia a crezut explicațiile acestuia potrivit cărora ar fi ajutat la testarea sistemului de securitate și păstra banii doar pentru a-i da înapoi. Banca a cerut autorităților chineze să renunțe la acuzații, însă acestea nu au acceptat. Qin Qisheng a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru furt.

Sursa: The Verge
Etichete: