15 feb. 2019 | 16:30

Cea mai mare bancă din SUA își face propria criptomonedă

ACTUALITATE
Cea mai mare bancă din SUA își face propria criptomonedă

JPMorgan Chase & CO, cea mai mare bancă din SUA, a dezvoltat o criptomonedă pentru a-și moderniza una dintre cele mai importante operațiuni de business.

Banca americană a dezvoltat un prototip de criptomonedă pe care plănuiește să o folosească pentru a crește viteza cu care face plățile între clienții corporate. Tokenul numit JPM Coin este bazat pe tehnologia blockchain, un registru descentralizat în care sunt notate toate tranzacțiile, iar asta ar trebui să ducă la o viteză crescută de procesare a plăților pentru că nu se mai bazează pe o unitate centrală care să facă asta.

„Mulți dintre clienții noștrii folosesc banii în moduri diferite și caută modalități de a muta bani în timp real”, a declarat Umar Farooq, șeful serviciilor digitale și blockchain al JPMorgan Chase.

Banca transferă în fiecare zi peste cinci trilioane de dolari, astfel că acest experiment de la gigantul bancar american va infleunța piața cripto. Unii se întrebă care va fi impactul unei monede care va fi acordat doar clienților JPMorgan, în timp ce alții spun că implicarea băncii conferă legitimitate unei zone ce este afectată de volatilitate și scandal.

Banca a început să dezvolte JMP Coin în urmă cu aproximativ un an, ca răspuns la cererea clienților și intenționează să înceapă testele cu un număr mic de clienți în următoarele luni.

JPMorgan este prima mare companie din SUA care-și crează propria monedă virtuală. Acestă monedă este puțin diferită față de o criptomonedă tradițională. Criptomonedele folosesc un registru public, iar valoarea acestora este stabilită prin sistemul de cerere și ofertă. Moneda JPM va avea tot timpul valoarea echivalentă cu un dolar american și foloseste un blockchain privat. +

Cea mai faimoasă utilizare a tehnologiei blockchain este, bineînțeles, criptomoneda, respectiv bitcoin. Totuși, moneda nu trece printr-o perioadă foarte bună și valoarea acesteia a scăzut cu 80% față de maximul din decembrie 2017, iar acum valoarea unui bitcoin ar fi ajuns sub costul de producție al unei monede (minare).