20 ian. 2019 | 16:55

Bacteriile care produc electricitate pot fi cheia către un viitor mai curat

ACTUALITATE
Bacteriile care produc electricitate pot fi cheia către un viitor mai curat

De la minele întunecate și lacuri adânci și până la stomacul tău, bacteriile care produc electricitate muncesc din greu pentru a supraviețui în medii unde oxigenul este limitat.

Aceste bacterii au fost utilizate în experimente speculative, care ar putea pava drumul către un viitor în care ele vor furniza electricitate bateriilor și caselor bio. Există multe astfel de bacterii, unele mai bune decât altele. Problema este că ele nu pot fi crescute cu ușurință în laborator, ceea ce ne diminueauză abilitatea de a dezvolta noi tehnologii.

Cu toate astea, inginerii de la Massachusetts Institute of Technology au dezvoltat o tehnică prin care aceste bacterii pot fi sortate și identificate mai ușor. Acestea din urmă pot face un truc special, prin care produc electroni în cadrul propriilor celule, pe care îi eliberează prin niște canale mici direct în membrane, într-un proces care poartă numele de transfer extracelular de electroni.

Echipa de oameni de știință de la MIT au descoperit o tehnică de deosebire a acestora care vizează capacitatea lor de a produce electricitate. Prin aplicarea unor tensiuni mici tulpinilor de bacterii într-un canal microfluidic în formă de clepsidră, cercetătorii au reușit să separe și să evalueze diferitele tipuri de celule.

Notând voltajul necesar pentru a manipula bacteriile și înregistrând mărimile celulelor, oamenii de știință au reușit să calculeze polarizabilitatea unei bacterii – adică cât de ușor este pentru o bacterie să producă electricitate într-un câmp electric. Astfel, au descoperit că bacteriile cu o polarizabilitate sunt mai mari producători activi de electricitate.

Pasul următor pentru echipa de la MIT este să testeze bacteriile care deja sunt considerate candidați serioși pentru producția de electricitate din viitor. Dacă ceea ce au descoperit aceștia este aplicabil și pentru alte bacterii, noua tehnică ar putea face bacteriile producătoare de electricitate să fie mai ușor accesibile decât înainte.