Ce legătură are România cu un amplu atac cibernetic care vizează guvernele lumii
Cercetătorii în securitate au descoperit un amplu atac cibernetic asupra guvernelor lumii și există șanse ca și România să fie implicată.
Experții au detectat o campanie de phishing care vizează departamente guvernamentale din America de Nord, Europa și Asia și nimeni nu știe cine se află în spatele său. Atacatorii au încercat să compromită 22 de organizații din țări precum Statele Unite ale Americii, Canada, Mexic, China, Suedia, Polonia, sau Australia. În esență, este vorba despre mailuri de phishing, prin care atacatorii încearcă să fure datele de autentificare ale victimelor.
Pe scurt, aceștia trimit un mail care pare să provină de la o entitate de încredere. Acesta conține un link, care îi trimite către o pagină falsă, dar care arată exact la fel ca pagina oficială a organizației. Apoi, încurajează victimele să introducă numele de utilizator și parola. Dacă victima introduce aceste date de autentificare în acel link, atacatorii capătă acces la contul acesora.
Majoritatea atacurilor se concentrează pe departamente guvernamentale care se ocupă cu licitații și achiziții. Totuși, un procent mic vizează și firmele de achiziții și logistică care au legătură cu organizațiile de stat.
Ce legătură are România cu acest atac cibernetic
Cercetătorii nu au reușit să identifice cine se află, de fapt, în spatele acestei campanii. Dar ce legătură are țara noastră cu asta? Ei bine, raportul cercetătorilor arată că site-urile asociate cu această campanie de phishing sunt înregistrate pe domenii din România și Turcia.
Acest lucru nu este o dovadă a faptului că cineva din România este responsabil de acest atac cibernetic. Atacatori ar putea crea site-uri de phishing din orice colț al lumii și ar putea folosi orice țară care să găzduiască domeniile. Totuși, nu e exclus ca atacatorii să fie chiar de aici.
Cercetătorii în securitate au reușit să descopere 62 de domenii și aproximativ 122 de site-uri de phishing.