Fenomenul ciudat care face senzație pe YouTube
În ultimii zece ani, o întreagă subcultură a internetului s-a format în jurul fenomenului numit ASMR despre care oamenii au păreri împărțite.
ASMR sau autonomous sensory meridian response se poate traduce în acele furnicături pe care le simți la nivelul scalpului, gâtului și coloanei atunci când ești expus la anumiți stimuli vizuali sau audio.
Fenomenul este cel mai popular pe YouTube, cu peste 13 milioane de astfel de videoclipuri. Pe scurt, oamenii se filmează în timp ce întreprind tot felul de activități extrem de aproape de un microfon. Astfel, sunete puternice cum ar fi ronțăitul sau pocnirea bulelor foliilor de împachetat, dar și sunete mai blânde precum împachetarea hainelor sau șoptitul, toate fac parte din fenomenul ASMR.
Fenomenul a început în 2010. Totuși, primul videoclip de acest gen a fost postat încă din 2009, în Marea Britanie. La început nimeni nu prea știa proporția din populație care experimentează ASMR sau motivele pentru care o face.
Dacă nu ai experimentat ASMR, probabil totul îți sună ciudat. Totuși, pentru mulți, fiorii plăcuți de la nivelul scalpului sunt urmați de o stare adâncă, aproape meditativă, de relaxare. Unii chiar ascultă astfel de sunete pentru a adormi mai ușor sau chiar pentru a atenua anxietatea sau depresia.
Acestea ar putea fi motivele pentru care fenomenule atât de popular în ziua de azi.
ASMR în cifre
La momentul actual, ASMR este pe locul cinci în topul celor mai căutați termeni pe YouTube în Statele Unite. În topul mondial, este pe locul opt.
Primele cinci canale de ASMR din lume au aproape două miliarde de vizualizări. Cele mai populare teme par a fi cele legate de mâncare. Unul dintre cele mai populare videoclipurile de acest tip este cu o femeie care mănâncă chicken nuggets. A strâns peste 40 de milioane de vizionări.
De asemenea, hashtag-ul #asmr apare de 6,2 milioane de ori pe Instagram.
Din punct de vedere psihologic, ASMR ne poate ajuta să înțelegem cum creierul nostru este proiectat pentru diferite simțuri care se înglobează unul pe altul. Asta pentru că experimentezi senzații tactile fără niciun fel de stimul fizic, spune Tom Hostler, profesor de psihologie la Manchester Metropolitan University.
Acesta a pornit un studiu care a ajuns la concluzia că ASMR ar putea avea și efecte terapeutice. Fenomenul este asociat cu reducerea ritmului cardiac, dar poate ajuta și la reducerea cantității de stres, creșterea relaxării și concentrării și îmbunătățirea dispoziției.
Cel mai probabil, popularitatea senzației de pe internet va continua să crească. Deci pregătește-te să dai peste astfel de videoclipuri pe YouTube, fie că îți place, fie că nu.