Apple W.A.L.T din 1993: cum funcționa precursorul primului iPhone

Înainte să aducă pe piață primul iPhone în 2007, cei de la Apple au lucrat la mai multe gadgeturi interesante din spectrul telefoniei și comunicațiilor. Apple W.A.L.T. s-a numărat printre ele.

În cazul în care ai urmărit un pic istoria Apple din ultimele decenii, ai aflat informații despre mai multe gadgeturi care au existat în laboratoarele companiei, dar nu au ajuns vreodată la utilizatori. Unele dintre ele au fost făcute publice, precum Apple AirPower pe care nu-l vei putea cumpăra niciodată. Altele nu au fost la fel de mediatizate, dar tot au scăpat online detalii despre ele. În această categorie intră Apple W.A.L.T.

Gadgetul imortalizat în imaginea de mai sus este un Apple W.A.L.T. din 1993. Acesta este un prototip funcțional al unui dispozitiv ca nu s-a comercializat niciodată. Realizatorul clipului este un australian care a mai postat câteva virale în ultimii ani. De această dată, a detaliat Wizzy Active Lifestyle Telephone sau W.A.L.T.

Cei de la Apple au dezvăluit gadgetul publicului prezent la conferința MacWorld din 1993 din Boston, dar acesta nu a fost un produs comercial. Nu s-a vândut niciodată. Unul dintre precursorii primului iPhone, W.A.L.T. arăta ca o tabletă, dar funcționa ca telefon cu fir și aparat de fax.

Ca să apreciezi anduranța unora dintre dispozitivele create de Apple, în clipul de mai sus terminalul cu pricina funcționează în condiții optime. Ecranul sensibil la atingere prelucrează surprinzător de bine interacțiunea cu un stylus atașat. În plus, poți vedea o agendă de contacte și un sistem de identificare a apelantului, Caller – ID.

Pentru 1993, terminalul era revoluționar. Recunoștea scrisul de mână și-l putea transforma în scris tastat. Dacă vroiai să interacționezi cu servicii bancare de la distanță, oferea opțiunea de online banking. Nu în ultimul rând, permitea personalizare tonurilor de apel.

Menit să fie oferit în două culori, alb și negru, un prototip alb s-a comercializat cu 8000 de dolari în 2012 pe eBay. Configurația hardware era similară cu cea a unui PowerBook 100 și rula MacOS 6. A fost realizat împreuncă cu operatorul de telecomunicații BellSouth, achiziționat între timp de AT&T. Motivul pentru ca nu s-a mai vândut nu se știe.

Alexandru Puiu
08:19 10.04.2019
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video