28 mart. 2019 | 17:28

Ce e Apple Pay și de ce o să uiți de card când vine în România

ACTUALITATE
Ce e Apple Pay și de ce o să uiți de card când vine în România

Apple Pay vine anul acesta și în România. ING Bank, Banca Transilvania și Orange Money au anunțat că vor implementa soluția de plată.

Apple Pay este o tehnologie de plată contactless pentru dispozitivele Apple – iPhone și Apple Watch, cel mai la îndemână. A fost creată special pentru a-i face pe consumatori să treacă de la portofelele fizice la o lume unde cardurile sunt direct stocate în iPhone sau ceas.

Plata prin Apple Pay funcționează oriunde sunt acceptate și plăți contactless obișnuite. Dar trebuie să fie POS acceptat de Apple, că altfel nu. Iar dacă nu e acceptat de Apple, trebuie să fie aprobat de un partener, în cazul de față fiind vorba de ING Bank, Banca Transilvania sau Orange Money.

Pentru a funcționa, Apple Pay folosește tehnologia NFC (Near Field Communication). Acesta este un standard pentru dispozitivele electronice folosit pentru a stabili o conexiune radio între ele atunci când sunt apropiate. Cu ajutorul NFC se fac schimburi de informații, ceea ce poate însemna realizarea automată a unor setări sau, în cazul Apple Pay, plăți electronice.

Tot ce trebuie să faci e să introduci datele de pe card în aplicația Apple Wallet. Numai că asta nu va merge decât dacă cardul tău este de la o bancă de pe lista celor care oferă opțiunea Apple Pay.

De ce e utilă tehnologia Apple Pay

Data viitoare când plătești la magazin vei prezenta direct telefonul, fără să-ți mai scoți cardul sau banii din portofel. ING Bank, Banca Transilniva oferă deja o opțiune similară, dar pe Android. Pe iPhone, Banca Transilvania a oferit un sticker, care-i un fel de mini card. De asemenea, la cumpărăturile online nu va mai trebui să introduci datele de pe card la fiecare tranzacție, vei face totul doar prin apăsarea unui buton.

Sistemul de plată este securizat cu Face ID, Touch ID sau codul de deblocare al telefonului tău. Tehnologia funcționează pe iPhone 6 și toate modelele apărute ulterior.

Poți face tranzacții sigure în magazine, în aplicații sau pe internet.

Apple spune că tehnologia e sigură pentru că datele cardului tău nu sunt niciodată stocate pe dispozitiv sau pe serverele Apple. Apple Pay folosește un număr specific pentru fiecare device și un cod unic de tranzacție. De asemenea, cumpărăturile pe care le faci rămân confidențiale. Apple spune că nu stochează informații legate de tranzacții care ar putea avea legătură cu tine.

Printre cele mai interesante opțiuni este că poți trimite sau primi bani direct printr-un mesaj. În iMessage ai opțiunea Pay pe care poți apăsa, stabili suma și apoi selecta dacă vrei să trimiți sau să ceri banii respectivi cuiva. Confirmi totul cu ajutorul FaceID sau TouchID și ai făcut tranzacția.

Unde va fi disponibilă tehnologia Apple Pay în România

Prima care a anunțat că va introduce Apple Pay și la noi a fost ING Bank. Banca a anunțat pe Facebook că va oferi opțiunea, însă nu a dat o dată exactă a implementării sistemului de plată. Totuși, știm că se va întâmpla cândva în a doua jumătate a anului 2019.

ING deja oferă opțiunea plății cu telefonul, prin ING Pay. Tehnologia funcționează pentru telefoanele cu sistem de operare Android 4.4 sau superior care au NFC. ING Pay nu poate fi activat pentru telefoanele cu iOS.

 

Banca Transilvania a anunțat și ea că va pune și ea opțiunea Apple Pay la dispoziția utilizatorilor. Compania oferă și ea opțiunea plății cu telefonul, prin BT Pay. Aceasta merge și pe Android, și pe iOS. Pentru iPhone ai însă acel sticker de care ziceam mai sus.

Acel sticker funcționează ca un card pe care trebuie să îl lipești pe o suprafață plană, ceea ce nu e tocmai practic. Mai ales pentru că te și costă în plus. Emiterea costă 30 de lei (dacă îl soliciți direct din aplicația BT Pay este gratuit) iar comisionul anual de administrare este de 15 lei.

 

Orange a anunțat că va introduce opțiunea în cadrul Orange Money. Rămâne de văzut cum va fi utilă utilizatorilor, mai ales că Orange a anunțat și carduri.