14 mai 2019 | 14:44

Apple ar putea fi obligată să accepte alt magazin de aplicații pe iPhone

ACTUALITATE
Apple ar putea fi obligată să accepte alt magazin de aplicații pe iPhone

Apple ar putea fi obligată să accepte alt magazin de aplicații pe iPhone datorită acestei decizii luate de Curtea Supremă de Justiție a SUA.

Faptul că doar Apple poate să vândă aplicații iOS și percepe astfel o taxă de 30% de la producătorii este considerată o tactică anti-competitivă pentru care compania poate fi dată în judecată. De mai mulți ani, mai mulți jucători acuză Apple de monopol și vor să dea în judecată gigantul american. Până acum nu reușeau deoarece nu se considera că au un motiv îndeajuns de bun.

Curtea Supremă de Justiție a stabilit cu un vot de cinci la patru că Apple poate fi dat în judecată pentru exercitarea unui monopol asupra pieței de aplicații pentru iOS.

Compania din California se apără susținând că prețurile sunt stabilite de către producători, iar clienții cumpără aplicații de la ei, nu de la Apple în sine. Apărarea nu a funcționat în acest caz și ar putea fi dată în judecată și obligată să accepte alte magazine de aplicații în iOS.

Ce s-ar întâmpla dacă pe iOS apar și alte magazine de aplicații

Vestea bună este că dacă acest lucru s-ar întâmpla atunci vor exista și mai multe aplicații în iOS, clienții vor avea de unde alege și produsele s-ar ieftini datorită competiției acerbe.

Totuși, există și un aspect negativ ce merită menționat: securitatea.

Apple are reguli mai stricte decât Google Play și aplicațiile sunt analizate mai în amănunt pentru a se asigura că nu prezintă riscuri pentru clienți. Și Google are proceduri de securitate, dar chiar și așa le scapă mai multe și auzi mai des despre probleme din Google Play decât din App Store.

Dacă Apple ar fi forțată să accepte și alte magazine de aplicații pe iPhone am putea vedea și pe iOS mai mulți malware și mai multe aplicații dubioase. În același timp, am putea asista la un război al exclusivităților. Producătorii de aplicații și jocuri ar putea vinde produsul său doar într-un anumit magazin, apoi consumatorii ar fi obligați să-și instaleze mai multe magazine doar pentru a avea la dispoziție toate aplicațiile de care au nevoie.

Ceva similar se întâmplă în lumea gamingului pe PC unde trebuie să ai instalate pe computer atât Steam, cât și Epic Games Store, dar și GOG, Origin, UPlay sau Battle.Net.

Dacă asta nu era îndeajuns de rău pentru Apple, Spotifiy a depus o plângere la Uniunea Europeană în legătură cu comisionul de 30% pe care Apple îl primește atât din achiziția aplicațiilor, dar și din achizițiile făcute de utilizatori în interiorul aplicației. Asta ar putea duce la creșterea prețurilor, susțin cei de la Spotify.

De fapt, atât Netflix, cât și Spotify încep să redirecționeze clienții să se aboneze pe site-ul lor, nu prin intermediul iOS ca să scape de taxă. UE a amendat Google pentru practici anti-competitive, iar Apple ar putea fi următoarea.