Apple pregătește cea mai mare schimbare: aplicații de iPhone direct pe PC

Apple pregătește cea mai mare schimbare: aplicații de iPhone direct pe PC

Magazinul de aplicații pe Mac este o glumă proastă încarcată de aplicații false care vor să-ți ia banii, dar Apple vrea să schimbe asta printr-o actualizare iminentă.

Am scris în mai multe rânduri despre fraudele ostentative care se fac în Mac App Store. Magazinul virtual al gigantului din Cupertino pentru Mac-uri include în continuare progrămele contra-cost care facilitează descărcarea de Google Chrome sau șabloane de documente Word și Excel la prețuri exorbitante care pretind că ar fi versiunea completă a suitei Office la Microsoft.

Pentru că situația este radical diferită pe iPhone și iPad, Apple vrea să aducă aceleași aplicații de calitate în App Store-ul de pe Mac într-o manieră cât mai facilă. Practică, printr-un framework intitulat Marzipan, compania americană vrea să facă viața semnificativ mai ușoară celor care vor să-și transpună programele de pe o platformă pe alta. Dintr-un punct de vedere, sistemul este destul de similar cu ceea ce a făcut Google prin aducerea aplicațiilor de Android în ChromeOS.

În prima fază, datorită raportului de aspect și a filozofiei din spate, Apple va facilita transpunerea aplicațiilor de iPad pe Mac. Anul viitor, vor fi vizate aplicațiile de iPhone. Până în 2021, dezvoltatorii vor putea crea o singură aplicație care să funcționeze, în egală măsură, pe iPhone, iPad și Mac. Astfel, procesul de dezvoltare va fi simplificat semnificativ, iar o aplicație va fi trimisă o singură dată la Apple pentru aprobare, înainte să apară în cele două magazine virtuale.

Este însă foarte important de reținut că asta nu înseamnă că Apple vrea să combine iOS și MacOS. Este vorba doar de portarea facilă a unor aplicații de pe o platformă pe alta. Nici măcar nu știm dacă va duce la o creștere spectaculoasă a interesului în aplicații de Mac.

Compania condusă de Tim Cook a început să cocheteze cu acest concept încă din 2017, iar anul trecut, la WWDC, a scos la iveală primele rezultate ale proiectului prin lansarea unor aplicații in-house de iOS pe Mac. Este vorba de News, Stocks, Home și Voice Memos. Tranziția a fost facilitată printr-un nou UIkit care ar trebui să poată fi utilizat de dezvoltatori terți peste doar câteva luni.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: