28 nov. 2019 | 08:57

Apple a cedat presiunii rusești: gestul care trădează influența lui Putin în Cupertino

ACTUALITATE
Apple a cedat presiunii rusești: gestul care trădează influența lui Putin în Cupertino

După ce a arătat că nu vrea să intre într-un conflict cu China din cauza protestelor de la Hong Kong, Apple a cedat presiunii rusești. Nu este foarte clar care au fost amenințările din spate sau dacă Tim Cook a vrut să-i intre în grațiile lui Putin.

Apple începe să empatizeze din ce în ce mai mult cu pretențiile dictatorilor. În urmă cu aproximativ o lună, a ascuns steagul Taiwanului din emoticoanele pe care le ai la dispoziție în cazul în care te afli în Hong Kong. Tot atunci, a eliminat o aplicație care facilita activitatea protestatarilor din același teritoriu. Acum, a decis să-și ”dea cu părerea” pe marginea anexării peninsule Crimeea de către Kremlin.

Peste noapte, Apple Maps și Weather, aplicațiile sale de navigație și vreme probabilă, au început să afișeze Crimeea ca teritoriu rusesc, în momentul în care le accesezi din Rusia. Conform celor de la BBC, au existat presiuni puternice în acest sens din partea Dumei de Stat. Inițial, s-a pus problema afișării peninsulei ca ”teritoriu nedefinit”, o variantă care ar fi trebui să împace și capra și varza. Acel gest ar fi evidențiat faptul că nu Apple nu vrea să se bage în politica acestei regiuni.

Se pare totuși că Apple a vrut să-și arată afinitatea pentru acțiunile lui Putin din ultimul deceniu, prin cedarea la presiunile Kremlinului. Informația a fost confirmată de Vaily Piskaryov, liderul comitetului de securitate și anti-corupție din cadrul Dumei. Ca referință, Google se pare că are un pic mai multă verticalitate când vine vorba de acest subiect, afișând Crimeea în Google Maps ca neaparținând Ucrainei sau Rusie.

Ca un scurt istoric, Rusia a anexa peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014, în urma unui conflict armat. Micul război a dus la penalități majore și sancțiuni pentru țara lui Putin, în contextul în care procesul de anexare a supărat întreaga comunitate internațională și a dus la eliminarea Rusiei de pe lista statelor G8. De atunci, oficialii de la Moscova au fost foarte vehemenți în a ilustra Crimeea ca teritoriu rusesc.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele