Aplicațiile de pe iPhone cer acces la Bluetooth: de ce să nu-ți dai acordul de fiecare dată

Aplicațiile de pe iPhone cer acces la Bluetooth: de ce să nu-ți dai acordul de fiecare dată
13:10 02.10.2019

Protocolul de comunicații Bluetooth a evoluat foarte mult în ultimii ani. Multe aplicații abuzează de el pentru a obține diverse informații despre tine și activitățile tale. Inclusiv pe iPhone.

În cazul în care ți-ai făcut update la iOS 13 pe un iPhone sau iPadOS 13 pe un iPad, este foarte probabil să fi văzut că un număr mare de aplicații îți cer acces la funcția Bluetooth a gadgetului. Acele aplicații ți-au folosit comunicațiile Bluetooth din totdeauna pe iDevice-uri, dar acum sunt obligate să-ți ceară accesul la respectiva funcție.

Deși notificarea cu pricina poate părea ciudată la prima vedere, este pentru binele tău.

Înainte de iOS 13, atât timp cât aveai modulul Bluetooth activ pe iPhone sau iPad, programele de pe aparat puteau profita în voie de el. De cele mai multe ori, o aplicație precum Fitbit avea nevoie de Bluetooth pentru a comunica cu brățara inteligentă pe care o aveai la mână. Facebook, în schimb, folosea conexiunea Bluetooth pentru a afla unde ești, chiar și dacă aveai localizarea dezactivată per aplicație sau per dispozitiv.

Făcea asta prin intermediul unor Beacons Bluetooth care încep să apară și în magazinele de la noi. Aceștia sunt niște senzori care pot comunica cu aplicația unui magazin pe care o ai pe iPhone, precum Zara sau H&M, ca să te notifce de diferite oferte când treci pe lângă un magazin al brandului din mall.

Apple vede asta ca pe un abuz pe iPhone

În conferința WWDC 2019, în care a fost detaliat iOS 13, directorul Craig Federighi a spus că Apple ”va închide ușa asupra abuzului” când vine vorba de Bluetooth. Astfel, aplicațiile nu vor mai avea voie să te urmărească decât cu acordul tău.

În principiu, când vei intra într-o aplicație de iPhone care îți cere accesul la Bluetooth, vei putea răspunde cu Ok sau Nu permite. De cele mai multe ori, notificare va fi însoțită de o explicație cu motivul pentru care are nevoie de Bluetooth.

Ulterior, indiferent de răspuns, dacă te-ai răzgândit, poți reveni asupra decizii din meniul Configurări, la secțiunea Intimitate, cu un tap pe Bluetooth. Acolo, poți facilita sau dezactiva accesul la această funcție a tuturor aplicațiilor care ți-au cerut permisiunea în trecut.

aplicatii acces bluetooth

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI